Фестивал 2002 Филмите Прожекции Новини Отзиви Гости Галерия Преса Съорганизатори За нас
Официален Сайт на 6. Международен София Филм Фест
 
  МЕЖДУНАРОДЕН ПРОГРАМЕН СЪВЕТ
ПРИВЕТСТВИЯ
Стефан Софиянски
Проф. Божидар Абрашев
Христо Друмев
Стефан Китанов
МАЛКО ИСТОРИЯ
ПАРАЛЕЛНИ СЪБИТИЯ

ЕВРОДЖАЗ 2002
    МЕЖДУНАРОДЕН ПРОГРАМЕН СЪВЕТ

Стефан Китанов председател (фестивален директор и продуцент, България)
Янко Терзиев заместник-председател (кинокритик, България)

(по азбучен ред)
Александър Донев (кинокритик, България)
Александър Янакиев (кинокритик, България)
Андроника Мартонова (кинокритик, България)
Бари Елис-Джоунс (сценарист, Великобритания)
Божидар Манов (кинокритик, зам.-председател на ФИПРЕССИ, България)
Борислав Колев (кинокритик, България)
Вим Вендерс (режисьор, Германия)
Геновева Димитрова (кинокритик, България)
Георги Дюлгеров (режисьор, България)
Димитър Дерелиев (директор на НФЦ, България)
Евгений Михайлов (директор на Бояна Филм, България)
Екатерина Лимончева (кинокритик, България)
Емир Кустурица (режисьор, Югославия)
Жанина Драгостинова (кинокритик, България)
Искра Димитрова (кинокритик, България)
Калина Вагенщайн (кинокритик, България)
Каха Кикабидзе (режисьор, Грузия)
Кшищоф Зануси (режисьор, Полша)
Лех Ковалски (режисьор, САЩ)
Лоне Шерфиг (режисьор, Дания)
Людмила Цвикова (фестивален програматор, Холандия)
Миролюб Вучкович (фестивален директор, Югославия)
Найджъл Крос (филмов критик, Великобритания)
Петя Александрова (кинокритик, България)
Род Стоунман (продуцент, Ирландия)
Самуел Финци (актьор, България-Германия)
Стефан Лаудин (фестивален директор, Полша)
Теди Москов (режисъор, България)
Тери Джоунс (режисьор, Великобритания)
Тони Палмър (режисьор, Великобритания)
Файт Хелмер (режисьор, Германия)
Хермина Азарян (НДК, България)ПРИВЕТСТВИЯ

 
      Стефан Софиянски
Патрон на фестивала
Кмет на София

Уважаеми Дами и Господа,

За мен е истинско удоволствие и чест да открия шестото издание на традиционния за столицата международен филмов фестивал - София Филм Фест. Само за шест години фестивалът се превърна в част от културния афиш на столицата, в място за среща на българските киномани.

Като кмет на столицата ценя и уважавам усилията и желанието на организаторите да представят пред българската публика близо сто заглавия от цял свят. Част от тези филми ще могат да се видят само тук - през дните на киномаратона. Радостен съм, че тази година българските заглавия са акцент в програмата. Надявам се, че родните филми, поставени редом до световно признатите продукции, са позитивен знак за промяна. Знак, че българското кино преодолява трудностите и отново присъства достойно на международната сцена.

На гостите на фестивала желая много слънчеви дни в нашата столица. Убеден съм, че това изключително филмово събитие ще ви зареди с нови идеи за кино и ща ви срещне с нови приятели. 
      Проф. Божидар Абрашев
Министър на културата

Уважаеми Дами и Господа,

За мен е удоволствие, като Министър на културата, да пожелая на добър час на 6-ия международен филмов фестивал - София Филм Фест 2002. Събитие, завоювало достойно място в културния ни живот. За пореден път ни предстоят две седмици удоволствия с най-доброто от световното кино. Особено радостен е фактът, че българското кино тази година достойно ще се представи пред своите почитатели. Като музикант, не мога да не изразя задоволство, че филмовият форум и тази година ще бъде съпътстван от музикалното събитие - Евро Джаз София. Музика и кино - това действително ще се превърне в двуседмичен празник за всички, които обичат изкуството.
Пожелавам успех на целия екип на фестивала, а на зрителите - много емоции и приятни мигове по време на 6-ия международен филмов фестивал София Филм Фест!
На добър час! 
      Христо Друмев
Генерален директор
Национален дворец на културата

Уважаеми дами и господа,
скъпи приятели и гости на София Филм Фест 2002!

За мен е удоволствие да ви приветствам отново с добре дошли в Националния дворец на културата!
За шести път нашият уникален дом ще бъде домакин и център на Фестивала, който ни завладя с младостта си, с ентусиазма и неуморния си оптимизъм. Той е артистичен, многообразен в съдържанието си, задъхан в ритъма на програмите, бляскав в лицата на организаторите и гостите.Вярваме, че през двете седмици на кинофиестата ще имате удоволствието да се насладите на някои от най-добрите произведения на европейското и световното кино. Вярваме, че срещите ви с гостите на Фестивала ще оставят трайна емоционална и естетическа следа в съзнанието ви.
Вярваме, че и тази година ще сте сред феновете на "филмовия купон" - София Филм Фест! 
      Стефан Китанов
Директор и продуцент

Добре дошли на 6-ия международен филмов фестивал София Филм Фест!

Тази година амбициите ни са значително по-големи и се надяваме богатата ни програма да се хареса на още по-голям кръг почитатели на киното в България. Специално се обръщам към най-младите ни зрители: дано София Филм Фест ви даде ключ към "различното кино", което да обикнете и търсите. И да бъде алтернатива на обичайните ви развлечения. Веднъж заредени с неговия смислов и емоционален заряд, вие ще станете "зависими" от голямото кино и ще го търсите отново и отново. Това е нашата радост, цел и мисия. И ще ни стимулира да продължаваме да вървим напред.

Програмата включва 91 филма. От тях 82 са премиери, а 65 пристигат специално за фестивала и няма да имат търговско разпространение в България. Поне засега. Но ние сме убедени, че някои от заглавията, които представяме, ще стимулират българските дистрибутори да ги включат в своите бъдещи планове.

Програмата е разделена на рубрики за по-голяма прегледност и тематична насоченост в представянето на филмите. Акцент на фестивала традиционно е европейското кино, като фокусът тази година е върху новото кино на Франция, Великобритания, Германия, Чехия и Русия. Най-важната новост в програмата за нас обаче са панорамите на ново кино от Балканите и България. "Балкански филмови срещи" е рубриката, която ще ви срещне с най-значимите филми, произведени в региона през последните две години, както и с повечето им автори.

София Филм Фест 2002 ще направи специален акцент върху най-новото българско кино - игралната продукция на 2001 и 2002 г. Целта ни е да представим най-новите ни филми пред специално поканени представители на престижни международни фестивали и по този начин да улесним бъдещето на родното кино на международната филмова арена. Българската гала на фестивала е дългоочакваната премиера на филма на Петър Попзлатев "Посетени от Господ".

Тази година фестивалът разширява географската си територия и в рубриката "Световен екран" ще видим филми от Бразилия, Израел, Индия, Иран, Китай, Корея, Япония. Надяваме се, че това засега повече екзотично присъствие в програмата постепенно ще се превърне в един от основните акценти на бъдещите издания на феста.

София Филм Фест отдава почит на няколко световни кинематографисти, които представяме с отделни ретроспективи. За нас е чест и гордост да приветстваме великия гръцки режисьор Тео Ангелопулос в София и да покажем панорама от 8 негови филма. Другата голяма ретроспектива е на иранския киноас Мохсен Махмалбаф. Ще можете да гледате цели 11 филма на един от най-актуалните режисьори на съвременното световно кино. Представяме малки портрети и на Уди Алън и Жан-Пиер Жьоне.

Една от основните цели на фестивала е да среща българската публика и медиите с авторите на филмите, включени в програмата. Тази година очакваме в София режисьорите Тео Ангелопулос (Гърция), Джафар Панахи (Иран), Павел Лунгин (Русия), Любиша Самарджич, Горан Маркович и Радивое Андрич (Югославия), Ерик Зонка (Франция), Павел Павликовски и Дом Родероу (Великобритания), Андреас Панцис (Кипър), Арпад Шопшич (Унгария), Деян Ачимович (Хърватска), актьорите Клара Исова (Чехия), Николина Куяча и Владо Йовановски (Македония), Зоран Цвиянович (Югославия), Александру Пападопол (Румъния). Очакваме потвърждение още от Мохсен Махмалбаф (Иран), Отар Йоселиани (Грузия-Франция), Дито Цинцадзе (Грузия-Германия), Нилуфар Пазира (Канада), Мартин Среботняк (Словения), Нури Билге Джейлан (Турция) и др. Българските филми ще бъдат представени от техните автори.

Сърдечно благодаря на всички съорганизатори, спонсори, съмишленици и приятели, с чието съдействие се реализира този дългоочакван филмов празник.

Ще се видим в киносалоните!МАЛКО ИСТОРИЯ

Фестивалът стартира през 1997 като продължение на двата рок-филмови фестивала, състояли се в Дома на киното през 1993 и 1994 със съдействието на Британския съвет. Изданията от 1997 и 1998 се наричат Мюзик Филм Фест и включват предимно филми с музикален контекст, както рок и джаз концерти на живо. От 1999 филмовата програма няма тематична обвързаност и включва внимателно подбрани образци на световното кино, които са задължение и отговорност на всеки международен филмов фестивал. От 2001 г. музикалната програма се отделя в самостоятелен тридневен международен джазов фестивал Евро Джаз София.

През изминалите пет години са представени близо 500 игрални и документални филма. Над 100 са именитите гости, сред които фигури, чест и гордост за всеки престижен международен форум, като
Кшищоф Зануси (Полша), Емир Кустурица (Югославия), Тери Джоунс, Тони Палмър и Мич Мичъл (Великобритания), Аньес Варда и Жак Дорфман (Франция), Ян Сверак и Петер Зеленка (Чехия), Майкъл Уодли, Лес Бланк и Лех Ковалски (САЩ), Лоне Шерфиг (Дания), Файт Хелмер (Германия), Николай Бурляев (Русия), Бети Схурман (Холандия), Тамаш Шаш (Унгария), Каха Кикабидзе (Грузия), Дарко Баич (Югославия), Дон Макглин и Силиа Мингъс (САЩ) и други.

София филм фест 2001

ПАРАЛЕЛНИ СЪБИТИЯ
Паралелни събития на фестивала ще бъдат две срещи. Едната е посветена на БАЛКАНСКОТО КИНО – възможности за партньорство в кинопроизводството, разпространението и промоцията на балкански филми. Другата е посветена на НОВОТО БЪЛГАРСКО КИНО. Българските режисьори и продуценти ще представят филмите, произведени през последните 3 години на директори и програматори на европейски филмови фестивали, което ще улесни бъдещата им фестивална съдба.

В дните на фестивала ще се проведе научна конференция БЪЛГАРСКОТО КИНО И СВЕТОВНИЯТ ФИЛМОВ ПРОЦЕС, организирана от секция "Кино и телевизия" в Института за изкуствознание, БАН.

През дните на фестивала ще има паралелна музикална програма в клубовете “Суингин’ Хол”, “Бекстейдж” и представяне на новата българска рок музика в “О, Шипка!”. Програмата се координира съвместно с музикалния директор на фестивала Ивайло Крайчовски.ЕВРОДЖАЗ 2002

Традицията продължава…
В края на март София отново е домакин на фестивала на европейските джаз звезди - ЕВРОДЖАЗ СОФИЯ 2002.

Това амбициозно музикално събитие се осъществява с любезното съдействие на културните центрове на европейските страни, представени в България:
 • Гьоте институт
 • Полски културен център
 • Посолство на Австрия
 • Унгарски културен институт
 • Чешки културен център.
От българска страна съорганизатори са:
 • София Мюзик Ентърпрайзис
 • Арт Фест
 • Jazz FM радио.
Залата е Народен театър "Иван Вазов".

На 29 и 30 март престижната зала на Народния театър ще приеме:
 • интересната немска формация за етно-музика FisFuz
 • китарист №1 в Полша - Ярек Шметана и неговото трио
 • популярната група от Австрия Pull My Daisy
 • доайена на унгарската джаз сцена - виртуозът на контрабаса Аладар Пеге
 • джаз ветераните от Чехия Карел Ружичка (пиано) и Рудолф Дашек (китара), които нямат нужда от представяне.
Няма съмнение, че ІІ-то поредно издание на фестивала ЕВРО ДЖАЗ СОФИЯ отново е пролетното джаз събитие на годината, очаквано с интерес от многобройната публика.Ансамбъл Фис Фюз (Германия)

Анете Майе - кларинет
Карим Хасан - ударни
Волфганг Майе - контрабас
Мурат Коскун - перкусии, вокали

"…Всички членове на групата без изключение блестят с виртуозни и креативни сола, при това гениално комбиниращи джаз елементи с близкоизточни скали и хармонии…"
(Westdeutsche Zeitung 2/01)

Групата е създадена през 1995г. от Анете Майе и Мурат Коскун. Заедно със своите колеги те експериментират успешно с музикалната традиция на Балканите, обогатена с виртуозни джаз импровизации, като добавят към екзотичната смес еврейски и арабски привкус.
На авторитетния международен конкурс, организиран от Югозападното немско радио през 1998, квартетът печели едновременно наградите на журито и публиката в категориите: музикалност на изпълнението, оригиналност на композициите, драматургия и цялостно сценично представяне.
Първият проект на Фис Фюз е "Bosphorus Fishing" (1998), а вторият излиза две години по-късно със заглавие "Sim Sim", което означава "Сезам" в превод от арабски.
Ансамбъл Фис Фюз има многобройни концертни изяви (сред които и съвместно със световно изветната пиянистка Азиза Мустафа Заде) и продължава да работи за сливането на различните музикални култури.Ярек Шметана трио (Полша)

Ярек Шметана - китара
Томаш Купец - контрабас
Адам Червински - ударни

Ярек Шметана е китарист № 1 в Полша и заема достойно място сред най-добрите европейски джазмени.
От 1975 до 1981 е лидер на легендарната група Extra Ball, с която издава 6 плочи. След това работи с няколко от най-известните полски джаз формации: Sounds, биг бенда Symphonic Sound Orchestra, Polish Jazz Stars Band и Намисловски-Шметана квартет.
Богатата му дискография наброява 23 албума като лидер и многобройни записи като гост в проекти на други артисти. Свирил е с най-големите звезди на съвременния джаз, сред които: Арт Фармър, Фреди Хъбард, Еди Хендерсън, Джо Завинул, Гари Бартц, Винс Мендоза, Джон Абъркромби, Идрис Мохамад, Харви Шварц и Майк Стърн.
Освен това Шметана е талантлив композитор с над двеста авторски пиеси и успешно се изявява като преподавател водещ на майсторски класове.
На фестивала ЕВРО ДЖАЗ 2002 той гостува със своето най-ново трио, което включва контрабасиста Томаш Купец и барабаниста Адам Червински.Аладар Пеге (Унгария)

Аладар Пеге - контрабас

Аладар Пеге е един от доайените на унгарската джаз сцена. Роден е през 1939 в Будапеща и наследява любовта към контрабаса от своя баща. Получава класическо музикално образование в Консерваторията "Бела Барток" и Академията "Лист".
Първата му сериозна професионална изява със собствено трио е на фестивала в Блед през 1963. След това свири в различни формации и през 1970 е обявен за най-добър солист на джаз фестивала в Монтрьо.
Живял е в Берлин и Виена, където работи с Декстър Гордън, Арт Фармър, Бени Бейли и Лио Райт, с квинтета на Ерих Клайншустер и бигбенда Mingus Dynasty.
През 1982 концертира в Карнеги хол, Ню Йорк заедно с Хърби Хенкок, Уинтън Марсалис и Тони Уилямс. През годините експериментира главно в дуети с: Алберт Мангелсдорф, Атила Цолер, Карл Ратцер и Аки Такасе.
От 1978 насам е професор в музикалната академия "Ференц Лист".Рудолф Дашек & Карел Ружичка дуо (Чехия)

Рудолф Дашек - китара
Карел Ружичка - пиано

Рудолф Дашек и Карел Ружичка имат сходни биографии и дългогодишен общ творчески път. И двамата са родени в Прага и са завършили столичната Музикална консерватория. Започват своята кариера през 60-те и са носители на чешката награда "Грамми" за Джаз личност на годината (съответно през 1994 и 1993). Имат няколко съвместни проекта, а първата им концертна изява като дуо датира още от 1978 в Прага.
През годините публиката във фестивалните зали на Берлин, Карлови Вари, Фрайберг, Париж, Асизи, Дебрецен, Братислава, Сибиу, Краков, Падерборн и Бърно Ярек вече е била свидетел на техния уникален музикален диалог. Очакваме ги и ние на сцената на Народния театър "Иван Вазов".

 
 
   © 2002 продуцентска къща "Арт Фест"