Фестивал 2002 Филмите Прожекции Новини Отзиви Гости Галерия Преса Съорганизатори За нас
Официален Сайт на 6. Международен София Филм Фест
 
   
  20.3.ср. - 15.00, Люмиер
Режисьор: Жан-Пиер Жьоне
Сценарий: Джос Уедън
По образи, създадени от Дан О'Банън и Роналд Шъсет
Оператор: Дариус Конджи
Музика: Джон Фризъл
В ролите: Сигорни Уийвър, Уинона Райдър, Рон Пърлман, Доминик Пинон, Майкъл Уинкот, Дан Хедая, Брад Дъриф
Продуценти: Бил Бадалато, Гордън Карол, Дейвид Гайлър и Уолтър Хил
Копродуцент: Сигорни УийвърПродукция: Twentieth Century Fox/Brandywine
Световен разпространител: Twentieth Century Fox
Копие: Киновелт ДъгаЖАН-ПИЕР ЖЬОНЕ
Деликатесен
Пришълецът: Завръщането
   
ПРИШЪЛЕЦЪТ: ЗАВРЪЩАНЕТО
ALIEN: RESURRECTION
САЩ, 1997, 108 мин, цветен


Четвъртият филм от серията "Пришълецът", режисиран от Жан-Пиер Жьоне с бюджет 70 млн. долара, се развива на борда на огромния космически кораб "Аурига", където генерал Перес оглавява екип от седмина научни специалисти и 42-ма войници, работещи за военните на Обединените системи (заменили "Компанията" от предишните филми). Действието се развива 200 години след събитията в "Пришълецът 3". Учените, изследващи извънземните, се нуждаят от приемници и възлагат на космически пирати, нападащи пътнически кораби, да осигурят тела за тази цел. Изследването изисква екземпляр от Кралицата на пришълците, затова Елън Рипли е клонирана от запазени кръвни проби. След това научният екип изважда чрез операция новородената Кралица от гръдния кош на Рипли. Тъй като в генетичната структура на клонинга е примесена и ДНК от пришълец, Рипли не е изцяло човек. По-късно товарният кораб "Бети" пристига с екипажа от наемници - Елджин, парализираният механик Врийс, мускулестият Джонър и младши механик Аналий Кол, които доставят товар от хора-приемници, за да бъдат оплодени от яйца на пришълци. Проблемите започват, когато наемниците превземат "Аурига", а пришълците успяват да се измъкнат от камерата, в която са затворени, и тръгват да избиват хората. Докато те атакуват, Рипли и наемниците се опитват да стигнат до "Бети" и да избягат.

Филмите от серията "Пришълецът", към които интересът на публиката не отслабва, може и да не са нищо повече от космически филми на ужаса, но благодарение на отличните си режисьори, надарени с богато въображение, всеки от тях е различен от останалите и намира изненадващо добър прием. Жьоне, който се слави с най-развинтена фантазия от четиримата режисьори досега, се гмурва дълбоко в кошмарния генетичен водовъртеж, съчинен от сценариста Джос Уедън.

Том Чарити, Тайм Аут Филм Гайд
    ЖАН-ПИЕР ЖЬОНЕ
JEAN-PIERRE JEUNET

Френски режисьор, роден през 1955 г. в Руан. Започва кариерата си с късометражни анимационни филми - един от тях, "Въртележката", печели "Сезар". Ива награди и за късометражните си игрални филми. Пълнометражният му игрален дебют, заснет заедно с Марк Каро, буквално е засипан с награди. През 1997 г. Жьоне е поканен от Холивуд да заснеме третото продължение на сагата на ужасите "Пришълецът".1978  Бягството (L'Evasion) - short animation
1980  Въртележката (Le Manege) - short animation
1981  Бункерът на последните стрелци (Le Bunker de la derniere rafale) - short
1984  Pas de repos pour Billy Brakko - short animation
1989  Foutaises - short animation
1991  Деликатесен (Delicatessen)
1995  Градът на изгубените деца (La Cite des enfants perdus)
1997  Пришълецът: Завръщането (Alien: Resurrection)
2001  Невероятната съдба на Амели Пулен (Le Fabuleux destin d'Amelie Poulain) 
                 
 
   © 2002 продуцентска къща "Арт Фест"