Фестивал 2002 Филмите Прожекции Новини Отзиви Гости Галерия Преса Съорганизатори За нас
Официален Сайт на 6. Международен София Филм Фест
 
  25.3.пон. - 18.00, Люмиер
25.3.пон. - 21.00, ГлобусРежисьор: Арпад Шопшич
Сценарий: Арпад Шопшич
Оператор: Петер Сотмари
Музика: "Афтър Краинг" (Петер Пейчик, Балаж Винклер, Ференц Торма и Тамаш Гьоргени)
В ролите: Тамаш Месарош, Саболч Чизмадиа, Атила Жилак, Пал Мачай, Ласло Галфи
Продуценти: Ласло Кантор и Ференц КардошПродукция: Budapest Filmstudio/Duna TV with the support of ORTT/TV2/Nemzeti Kulturalis Alapprogram
Копие: Унгарски центърЕвропейски екран
Дълга любовна нощ
Здравей, Терезка
Изоставени
Песни от втория етаж
Съвсем по човешки
   
ИЗОСТАВЕНИ
TORZOK
ABANDONED
Унгария, 2001, 100 мин, цветен


Награди: Монреал '01 - 2 награди (Голямата награда на двете Америки и Наградата на Екуменическото жури)

През 1960 г. Арон Сопрони е 9-годишно момче. Бракът на родителите му се е разпаднал в резултат на политическите брожения, последвали неуспешния опит за сваляне на комунистическата власт през 1956 г. Родителските права над Арон са присъдени на баща му. Момчето скоро открива, че той изобщо не се интересува от него. Не след дълго Арон е настанен в държавен приют от родителя, който предпочита да не е обременен с грижите по сина си. Приютът се оказва кошмарно място, ръководено от жестоки сексуални маниаци, но Арон скоро се сприятелява с няколко от другите момчета и те се сплотяват, за да се защитят взаимно от домогванията на възрастните, които уж трябва да се "грижат" за тях. След време Арон и останалите откриват, че могат да се доверят на двама души от персонала на приюта -бивш професор по астрономия, чиито политически възгледи са му стрували предишното работно място, и красива жена, пробудила първите романтични копнежи у момчетата. Арпад Шопшич е взел за основа на филма собствените си преживявания в институция за изоставени деца в началото на 60-те.

В традицията на "Сбогом, момчета" на Луи Мал и други автобиографични филми, описващи мрачния свят на отчуждените, нещастни деца, "Изоставени" е странно красив (въпреки нечовешките отношения, които показва) благодарение на впечатляващата, издържана в мрачни тонове операторска работа на Петер Сотмари и перфектните актьорски изпълнения. Музиката, написана от групата "Афтър Краинг", е изключително ефикасно използвана.

Дейвид Стратън, Върайъти

    АРПАД ШОПШИЧ
ARPAD SOPSITSУнгарски режисьор. Дебютът му "Shooting Gallery" е отличен с "Бронзова роза" в Бергамо. Филмът му "Видеоблус" (показван и у нас) е включен в официалната селекция на Фестивала в Локарно.1990  Стрелбище (Cellovolde)
1992  Видеоблус (Video Blues)
1996-98  Изгубеният (Derengo)
1998  Въздушен капан (Legyfogo)
2001  Изоставени (Torzok)
 
                 
 
   © 2002 продуцентска къща "Арт Фест"