Фестивал 2002 Филмите Прожекции Новини Отзиви Гости Галерия Преса Съорганизатори За нас
Официален Сайт на 6. Международен София Филм Фест
 
  17.03, неделя - 18.00, Зала 1Режисьор: Робърт Редфорд
Сценарий: Джеръми Ливън
По романа на Стивън Пресфийлд
Оператор: Михаел Балхаус
Музика: Рейчъл Портман
В ролите: Уил Смит, Мат Деймън, Чарлийз Терон, Брус Макгил, Джоуел Греч, Дж. Майкъл Монкрийф, Джак ЛемънСветовен разпространител: Айкън Ентертейнмънт
Разпространител за България: Ван КрисПредпремиери
Братството на вълците
Ванила Скай
Войната на Харт
Кей Пакс
Кланът Тененбаум
Красив ум
Легенда за Багър Ванс
Лудата Хуана
Проклятието на Скорпиона
   
ЛЕГЕНДА ЗА БЕГЪР ВАНС
THE LEGEND OF BAGGER VANCE
САЩ, 2000, 127 мин, цветен


Робърт Редфорд режисира тази адаптация по романа на Стивън Пресфийлд, използваща голфа като метафора за духовните и философски пътувания на един мъж. Ранулф Джуна е надарен голф-аматьор от Савана, щата Джорджия, докато травматизиращите му преживявания през Първата световна война не стават причина да загуби увереност в себе си и да пропадне в дълбините на алкохолизма. През 1931 г. Адел Инвъргордън - местна красавица, която някога е била влюбена в Джуна, наследява луксозно, но финансово нерентабилно игрище за голф след самоубийството на баща си. За да привлече клиенти, тя предлага игра на голф с високи парични залози между двамата най-прочути по онова време играчи - Боби Джоунс и Уолтър Хейгън. Местните бизнесмени, спонсорирали мача, настояват да бъде включен и местен играч. Джуна е привлечен, но скоро става очевидно, че играта му е вече само сянка на старата слава. Когато нещата изглеждат безнадеждни, загадъчен джентълмен на име Бегър Ванс предлага да носи стиковете на Джуна, използвайки смесица от древна мъдрост и натрупан опит, за да му помогне да си "припомни" изгубения точен замах. В този филм е последната роля на великия Джак Лемън, починал на 27 юни 2001 г. на 76-годишна възраст.

Ако този филм е старомоден, то това е в добрия смисъл на думата, защото като режисьор Редфорд е човек, на когото можете да се доверите - напълно компетентен да поведе зрителите си на много приятно, трогващо сърцето пътешествие. Ако обичате старомодно кино, добри актьорски изпълнения, емоционална наситеност и всичко това, сглобено с деликатния, но уверен подход на човек, който разбира от кино, тогава този филм е за вас. Ще ви хареса дори и да мразите голфа.

Боб Маккейб, Емпайър
    РОБЪРТ РЕДФОРД
ROBERT REDFORD

Американски актьор, режисьор и продуцент, роден на 18.08.1937 в Санта Моника, щата Калифорния. Въпреки че дължи славата си на актьор на работата си в студийната система, режисьорът и продуцент Редфорд подкрепя независимите кинетографисти. Създател на Института за независимо кино "Сънданс" в Юта. Носител на "Оскар" за режисура за дебюта си с "Обикновени хора".1980  Обикновена хора (Ordinary People)
1988  Войната за фасулената нива в Милагро (The Milagro Beanfield War)
1992  Там тече река (A River Runs Through It)
1994  Телевизионно състезание (Quiz Show)
1998  Повелителят на конете (The Horse Whisperer)
2000  Легенда за Бегър Ванс (The Legend of Bagger Vance)

 
                 
 
   © 2002 продуцентска къща "Арт Фест"