Фестивал 2002 Филмите Прожекции Новини Отзиви Гости Галерия Преса Съорганизатори За нас
Официален Сайт на 6. Международен София Филм Фест
 
  17.03, неделя - 20.30, ЛюмиерРежисьор: Камерън Кроу
Сценарий: Камерън Кроу
По сценария на Алехандро Аменабар и Матео Гил за филма на Аменабар "Отвори очи" от 1997 г. Оператор: Джон Тол
Музика: Нанси Уилсън
В ролите: Том Круз, Пенелопе Крус, Камерън Диас, Кърт Ръсел, Джейсън Лий, Ноа Тейлър, Тимоти Спол, Тилда Суинтън, Алисия Уит, Шалом Харлоу, Стивън Спилбърг
Продуценти: Том Круз, Пола Уогнър и Камерън КроуПродукция: Paramount Pictures / Cruise/Wagner / Vinyl Films
Световен разпространител: UIP
Разпространител за България: Съни ФилмсПредпремиери
Братството на вълците
Ванила Скай
Войната на Харт
Кей Пакс
Кланът Тененбаум
Красив ум
Легенда за Багър Ванс
Лудата Хуана
Проклятието на Скорпиона
   
ВАНИЛА СКАЙ
VANILLA SKY
САЩ, 2001, 134 мин, цветен


Награди: Златен глобус '01 - 2 номинации (за поддържаща женска роля на Камерън Диас и песен: "Vanilla Sky", изпълнена от Пол Маккартни)
Американски филмов институт - номинация за поддържаща женска роля на Камерън Диас
Гилдия на филмовите актьори - номинация за поддържаща женска роля на Камерън Диас

Дейвид Еймс е плейбой, който намира романтично изкупление за греховете си, влюбвайки се в любимата на най-добрия си приятел София (Пенелопе Крус, повтаряща ролята си от оригиналния филм). Но преди тази връзка да е започнала, Дейвид е примамен да се качи в колата на една от бившите си любовници - Джули; оказва се, че тя е решила да се самоубие. Блъсвайки колата си в едно дърво, Джули намира смъртта си, а Дейвид остава ужасно обезобразен. Възстановителната пластична хирургия и любящата подкрепа на София отново обръщат нещата в полза на Дейвид, но призрачните събития, които започват да се случват след това, го карат да се усъмни в реалността на своето съществуване и способността си сам да направлява живота си. Като капак на всичко го подозират, че има пръст в смъртта на Джули.

Камерън Кроу е достатъчно уверен, че удоволствието да гледаме Круз под невероятния грим няма да намалее, за да дръзне да осъществи най-мрачната си, амбициозна и артистична до момента творба. За щастие умозрителната философия идва в комплект с призрачни, неземни кадри, а сериозността е примесена с ирония и проблясъци от обичайните за Кроу топлота и хумор. Предизвикателна, тлееща драма, която изисква пълното ви внимание, преминавайки от един жанр към друг - любовен филм, криминале, фантастика, и възнаграждава търпението ви със зашеметяващ финал.

Анджи Ериго, Емпайър
    КАМЕРЪН КРОУ
CAMERON CROWE

Американски сценарист и режисьор, бивш журналист, роден през 1957 г. в Палм Спрингс, щата Калифорния. 15-годишен започва да пише за рок-музика в списанията "Зуу Уърлд" и "Крийм", а на 16 вече публикува в престижното "Ролинг Стоун". Сценарият му за автобиографичния филм "Почти известни" бе отличен с "Оскар" за оригинален сценарий.1989  Кажи каквото и да е… (Say Anything…)
1992  Любовни квартири (Singles)
1996  Джери Магуайър (Jerry Maguire)
1997  Почти известни (Almost Famous)
2001  Ванила Скай (Vanilla Sky)

 
                 
 
   © 2002 продуцентска къща "Арт Фест"