Фестивал 2002 Филмите Прожекции Новини Отзиви Гости Галерия Преса Съорганизатори За нас
Официален Сайт на 6. Международен София Филм Фест
 
  25.03, понеделник - 19.30, Одеон
1.04, понеделник - 20.30, ЛюмиерРежисьор: Алексей Балабанов
Сценарий: Алексей Балабанов
Оператор: Сергей Астахов
В ролите: Сергей Маковецки, Динара Друкарова, Лика Неволина, Виктор Сухоруков, Альоша и Чингиз Цидендабаеви, Вадим Прохоров, Александър Мезенцев, Даря Лесникова, Игор Шибанов, Татяна ПолонскаяСветовен разпространител: Селулоид Дриймс, Париж
Продуценти: Сергей Селянов и Олег Ботогов
Продукция: CTBНово френско кино
Добра работа
За изродите и хората
Иди, че разбери
Кандахар
Кралици за един ден
Лозунги
Мечтаният живот на ангелите
Сбогом, роден дом
Сватба
Хрустальов, колата!

Ново руско кино
За изродите и хората
Сватба
Хрустальов, колата!
   
ЗА ИЗРОДИТЕ И ХОРАТА
ПРО УРОДОВ И ЛЮДЕЙ
OF FREAKS AND MEN
Русия, 1998, 93 мин, черно-бял и цветен


Награди: Ника '98 - 2 награди (най-добър филм и режисура)
Истанбул '99 - Специалната награда на журито
Номинация за Европейска филмова награда за най-добра актриса на Динара Друкарова

В началото на века в Санкт Петербург две семейства - от средната и висшата класа - пресичат пътищата си с автора на порнографски снимки Йохан (Сергей Маковецки).
Д-р Стасов лекува железопътния инженер Радлов. Йохан се интересува от прислужничката на лекаря - Даряу и дъщерята на Радлов - Лиза. Сестрата на Йохан - Груня, е любовница на Радлов, но Йохан не може да задоволи страстта си към Лиза, докато Груня не наследява имота на Радлов след смъртта на инженера.

Трудно могат да се намерят отправки за този филм, но можем да си припомним склонността на Дейвид Линч да снима джуджета или пък чудатите размишления на канадския култов кинотворец Гай Мадън. Филмът има и голяма стилистична прилика със черно-бялата творба на Стивън Содърбърг "Кафка". Но "За изродите и хората" е в рязък контраст с всички посочени примери с верността си към своите симпатични герои и централния замисъл, че сексът е зловещата причина за падението както на невинните, така и на злите. Грижливо модулираните и композирани червеникавокафяви образи на оператора Сергей Астахов едновременно смущават и хипнотично подсилват атмосферата на филма. Макар че ефектът на дистанцирането може да се окаже вреден за драмата, той създава подходящо усещане за избелелите, отдавна отминали дни, когато комбинацията от секс и фотография е била все още нова.

Стивън Гейдос, Върайъти
    АЛЕКСЕЙ БАЛАБАНОВ

Руски режисьор, сценарист и продуцент, роден през 1959 г. в Свердловск. Завършва преводаческия факултет на Горкиевския педагогически институт (1981) и експериментален курс по авторско кино през 1990 г. До 1987 г. работи като асистент-режисьор в Свердловската киностудия.1991  Щастливи дни (Счастливые дни)
1992  Замък (Замок)
1995  Пристигането на влака (новелата "Трофим")
Прибытие поезда (новела "Трофимъ")
1997  Брат
1998  За изродите и хората (Про уродов и людей)
2000  Братът в Чикаго (Брат 2) 
                 
 
   © 2002 продуцентска къща "Арт Фест"