Фестивал 2002 Филмите Прожекции Новини Отзиви Гости Галерия Преса Съорганизатори За нас
Официален Сайт на 6. Международен София Филм Фест
 
  16.03, събота - 20.30, Люмиер
19.03, вторник - 21.00, ГлобусРежисьор: Павел Лунгин
Сценарий: Павел Лунгин и Александър Галин Оператор: Александър Буров
Музика: Владимир Чекасин
В ролите: Марат Башаров, Мария Миронова, Андрей Панин, Александър Семчев, Владимир Симонов, Мария Голубкина, Наталия Коляканова, Елена НовиковаСветовен разпространител: Флаш Пирамид Ентернасионал, ПарижНово френско кино
Добра работа
За изродите и хората
Иди, че разбери
Кандахар
Кралици за един ден
Лозунги
Мечтаният живот на ангелите
Сбогом, роден дом
Сватба
Хрустальов, колата!

Ново руско кино
За изродите и хората
Сватба
Хрустальов, колата!
   
СВАТБА
СВАДЬБА
LA NOCE
THE WEDDING
Франция-Русия-Германия, 2000, 114 мин, цветен


Награди: Кан 2000 - Специална награда за актьорския ансамбъл
Номинация за Европейска филмова награда 2000 за операторско майсторство

Таня, привлекателна жена, уморила се да играе ролята на приятелка на възрастен богаташ и отвратена от кариерата си на фотомодел в Москва, се завръща в родния си град Липка. Може би не само моментен каприз я кара да предложи на бившия си съученик и обожател Миша Крапивин да се ожени за нея. Както всички мъже в градчето, и той работи в почти изпразнен рудник и се бори с хроничната липса на пари. Макар и шокирани от неочакваната ситуация, близките и съседите решават да организират истинска сватба на младата двойка. Късметът им се усмихва - от рудника изплащат на работниците дълго чаканите заплати за няколко месеца. И когато сватбата става реалност, тя се превръща в неизчерпаем източник на изненадващи, комични и дори странни ситуации, които отразяват не само унизителната мизерия на провинциалния живот, но и първичната непобедимост и дълбочина на руския характер. Жителите на миньорското градче Липка (близо до Тула) са участвали като статисти и имат значителен принос за спечелената от актьорите награда за най-добър актьорски ансамбъл на Фестивала в Кан.

Тук, в Липка, времето изглежда спряло. Ерата на социализма е отминала, но новият живот още не е започнал. Актьорите са подкрепени от поддържащи изпълнители, които са истински жители на градчето - всеки от тях е емблема на тези, които са изоставени от своите управници, на милионите руснаци, изгубени в бездната на своята страна. Главният герой на филма - Мишка, е обикновено, честно момче, малко "идиот" в смисъла на Достоевски, за когото идеята за саможертвата и всеотдайността, е тъй естествена както и самият живот.

Павел Лунгин

    ПАВЕЛ ЛУНГИН

Руски режисьор, роден през 1949 г. в Москва. Завършва математика и приложна лингвистика в Москва (1971) и Висшите сценарни курсове (1980). След дебюта си снима не само игрални филми, а и документални - за Френската телевизия и "Дискавъри Ченъл". Повечето от филмите му са копродукция с Франция, където той живее от над 10 години.1990  Такси блус (Такси-блюз)
1992  Лунапарк (Luna Park)
1995  По повод на Ница, сюита (новелата "Морето на всички Русии")
A Propos de Nice, la suite (segment "La Mer de toutes les Russies") - docu 1996  Линията на живота (Линия жизни)
2000  Сватба (Свадьба/La Noce) 
                 
 
   © 2002 продуцентска къща "Арт Фест"