Фестивал 2002 Филмите Прожекции Новини Отзиви Гости Галерия Преса Съорганизатори За нас
Официален Сайт на 6. Международен София Филм Фест
 
  15.3, петък - 18.30, Люмиер
16.3, събота - 14.30, ЛюмиерРежисьор: Джафар Панахи
Сценарий: Камбузия Партови
Оператор: Бахрам Бадахшани
В ролите: Мариам Парвин Алмани, Наргес Мамизаде, Фереще Садр Орафаи, Монир Араб, Елхам Сабоктакин, Можган ФарамарзиСветовен разпространител: Селулоид Дриймс, ПарижГала прожекции
Братството на вълците
Вечност и ден
Кандахар
Кръгът
Ничия земя
Посетени от Господ
Спасение
   
КРЪГЪТ
DAYEREH
THE CIRCLE
Иран-Италия, 2000, 91 мин, цветен


Награди: Венеция 2000 - 3 награди ("Златен лъв", Наградата на ФИПРЕССИ и наградата на УНИЦЕФ)
Сан Себастиан '01 - Наградата на ФИПРЕССИ за филм на годината

Жена току-що е родила момиченце. Тя още не знае, но двете с дъщеря й са вече нежелани… Три жени са освободени временно от затвора. Нуждата от пари, за да избягат, ще ги принуди към отчаяни стъпки… Без удостоверение за самоличност и придружител, млада жена трябва да се моли и да лъже, за да си купи междуградски билет за автобус… Неомъжена жена избягва от затвора, за да направи аборт, и е изгонена от бащината си къща с яростните заплахи на братята й… Престъпленията им са неясни, тяхната вина или невинност са без значение. Пътищата им ще се пресекат - техните съдби често са твърде трагично подобни.

Изпълнен в традицията на реализма (Панахи използва великолепен състав от непрофесионални актьори), филмът хвърля предизвикателство към жестоката и репресивна система като цяло, за която всички жени са затворнички, непрестанно наблюдавани - само заради пола си. Режисьорът създава невероятен ритъм, докато камерата проследява неспокойните движения на тези жени, притичващи от един тесен ъгъл до друг. При срещите им продължителните близки планове ярко улавят миговете на просветление. Състрадателен в изпълнението си, ужасяващ в заключението си - това е радикалното кино в най-стихийната си форма.

Лизи Франк
    ДЖАФАР ПАНАХИ
JAFAR PANAHI

Ирански режисьор, роден в Мианех през 1960 г. Учи в Техеранския колеж за кино и телевизия. Дебютът му "Белият балон" печели "Златна камера" в Кан. "Огледалото" е отличен със "Златен леопард" в Локарно.1995  Белият балон (Badkonake sefid)
1997  Огледалото (Ayneh)
2000  Кръгът (Dayereh) 
                 
 
   © 2002 продуцентска къща "Арт Фест"