Фестивал 2002 Филмите Прожекции Новини Отзиви Гости Галерия Преса Съорганизатори За нас
Официален Сайт на 6. Международен София Филм Фест
 
  14.3, четвъртък - 20.00, Зала 1
15.3, петък - 16.00, ЛюмиерРежисьор: Данис Танович
Сценарий: Данис Танович
Оператор: Валтер ван ден Енде
Музика: Данис Танович
В ролите: Бранко Джурич, Рене Биторая, Филип Совагович, Жорж Сиатидис, Катрин Картлидж, Саймън Калоу, Мустафа НадаревичСветовен разпространител: Дъ Уъркс, ЛондонГала прожекции
Братството на вълците
Вечност и ден
Кандахар
Кръгът
Ничия земя
Посетени от Господ
Спасение

Ново британско кино
Брат ми Том
Единствен изход
Ничия земя
Прах
   
НИЧИЯ ЗЕМЯ
NO MAN'S LAND
Франция-Италия-Белгия-Великобритания-Словения-Босна, 2001, 98 мин, цветен


Награди:Златен глобус '01 и Награда на Лосанжелиската критика за чуждоезичен филм
Кан '01 - Награда за сценарий
Европейска филмова награда за сценарий
Номинация за Европейска филмова награда за най-добър актьор на Бранко Джурич

Тази сатирична история за двама войници от противникови лагери се развива през 1993 г. по време на войната в Босна. Босненският войник Чики и тежко раненият му другар се озовават в окоп на ничия земя заедно със сръбския войник Нино. Скоро те започват да си разменят обиди и взаимни обвинения, спорейки коя страна е сложила начало на порочния кръг на насилието. Тази ситуация сякаш няма край, но трябва да се намери някакво решение. То може би е само на крачка от тях: наблизо има част на УНИФОР и френският сержант Маршан полага всички усилия да им помогне.
Но не е лесно да се заобиколи правилника, диктуващ поведението на умиротворителните сили. Командирът им нарежда да избягват намесата на всяка цена. Медиите следят отблизо развитието на тази напрегната ситуация и докато за тях това е поредната сензация, за Чики и Нино въпросът е на живот и смърт. "Езикът, който говорят сърбите, хърватите и босненците, всъщност е един и същ. Дали ще го наречете сръбски, хърватски или босненски - те се разбират идеално", отбелязва режисьорът Данис Танович.

Необходим коректив на лъскавата псевдо-история, предлагана ни в "Пърл Харбър" и "Враг пред портата", "Ничия земя" е истински, зрял филм за войната, заснет от хора, които знаят какво се стремят да покажат - проект, който е по-скоро от ранга на "Великата илюзия". И наистина, двамата главни герои много напомнят за Ерих фон Щрохайм и Пиер Френе от филма на Реноар: разделени от конфликта, но свързани с много други неща. Разликата е, че докато персонажите на Реноар приемат свързващите ги неща, тези на Танович не могат.
Режисьорът не набляга на експлозиите, а предпочита да запази пиротехниката за диалога си, който искри от черен хумор. Но най-силно говорят образите - най-вече онзи, който ще остане запечатан в нас. Един човек лежи върху мина. Ако се дръпне, тя ще избухне, унищожавайки него и всичко наоколо. Едва ли има по-сурово и точно определение за ситуацията в следвоенна Босна.

С. Ф. Саид
    ДАНИС ТАНОВИЧ
DANIS TANOVIC

Роден през 1969 г. в Босна и Херцеговина. Има босненско и белгийско гражданство. Учил е в Академията за драматични изкуства в Сараево и е режисирал Архива за документални филми през първите две години от войната. Неговите новинарски репортажи от конфликта са използвани в информационни емисии по целия свят. Между 1995 и 1997 г. учи режисура в Брюксел, където снима няколко документални филма.

Born in 1969 in Bosnia-Herzegovina, Tanovic has Bosnian and Belgian citizenship. He studied at the Academy of Dramatic Arts in Sarajevo and directed the Archive of Documentary Films during the first two years of the war. His news footage of the conflict was used by agencies around the world. In 1995-97, he studied direction in Brussels, where he shot a number of documentaries.2001  Ничия земя (No Man's Land) 
                 
 
   © 2002 продуцентска къща "Арт Фест"