Фестивал 2002 Филмите Прожекции Новини Отзиви Гости Галерия Преса Съорганизатори За нас
Официален Сайт на 6. Международен София Филм Фест
 
   
  23.03 събота 18.30, Люмиер
24.03 неделя 19.30, ОдеонРежисьор: Дом Родъроу
Сценарий: Дом Родъроу и Алисън Бийтън-Хилдър
Оператор: Роби Мюлер
В ролите: Джена Харисън, Бен Уишоу, Ейдриън Роулинс, Джонатан Хакет, Ричард Хоуп, Джудит СкотСветовен разпространител: Филм Фоур ИнтернешънълНово британско кино
Брат ми Том
Единствен изход
Ничия земя
Прах
   
БРАТ МИ ТОМ
MY BROTHER TOM
Великобритания, 2001, 109 мин, цветен


Награди: Фландърски фестивал '01 - Награда на младежкото жури
Британска независима филмова награда за изгряващ актьор на Бен Уишоу
Ротердам и Валядолид '01 - Официални селекции

Когато Том връхлита в живота на Джесика от клоните на горящо дърво, тя е колкото паникьосана, толкова и заинтригувана от неговата мрачна същност. Близката гора е убежището на Том от неговия измъчен живот у дома. Гората се превръща в свят, където той и Джесика се влюбват безкомпромисно един в друг.

Родъроу е искал да подходи към силната и интимна връзка между Том и Джесика толкова близо, колкото му позволява стилът на филма: суров, емоционален, конфликтен. По негово мнение това е филм, който може да бъде заснет само с близки планове: камерата трябва да стане част от действието, да се доближи до кожата на персонажите. Именно затова той избира гъвкавостта на дигиталната ръчна камера, която държи Роби Мюлер - холандският ветеран, работил с Вендерс, Фон Триер и Джармъш. Тя прави възможни импровизациите и позволява снимането на цели сцени без прекъсване, давайки на актьорите максимална свобода на израза.

Каталог на Варшавския кинофестивал
    ДОМ РОДЪРОУ
DOM ROTHEROE

Британски режисьор, учил фотография, кино и видео в Хароу Колидж в Лондон. Със своята видекамера отива в Босна, за да снима документален филм. Снимал е документални филми и в Рио де Жанейро и Източен Тимор.2001  Брат ми Том (My Brother Tom) 
                 
 
   © 2002 продуцентска къща "Арт Фест"