Фестивал 2002 Филмите Прожекции Новини Отзиви Гости Галерия Преса Съорганизатори За нас
Официален Сайт на 6. Международен София Филм Фест
 
  17.03, неделя - 20.30, Зала 1Режисьор: Милчо Манчевски
Сценарий: Милчо Манчевски
Оператор: Бари Акройд
Музика: Кирил Дзайковски
В ролите: Джоузеф Файнс, Дейвид Уенъм, Ейдриън Лестър, Ан Броше, Николина Куяца, Розмари Мърфи
Продуценти: Крис Оти, Весна Йованоска и Доменико ПрокачиПродукция: History Dreams (London)/ena Film (Germany)/Fandango Film (Rome)/
Shadow Films (Macedonia), supported by the National Lottery through the Film Council, with the support of BSkyB, British Screen
Световен разпространител: The Works, LondonНово британско кино
Брат ми Том
Единствен изход
Ничия земя
Прах

Балкански филмови срещи
Единствено пътешествие
… И влакът тръгна към небето
Истории на "супер 8" от Емир Кустурица
Лозунги
Наташа
Обетът
Облаци през май
Ода за поета
Прах
Светкавици!
Стока и мангизи
Сърбия, година нула
Ясно ли е, приятелю?
   
ПРАХ
DUST
Великобритания-Германия-Италия-Македония, 2001, 124 мин, цветен


В началото на миналия век в Американския Запад двама братя се влюбват в една и съща жена. Лилит избира по-младия - Илайджа. Съкрушеният по-голям брат Люк потегля сам за Европа. Демоните му го отвеждат чак в Македония, където става безмилостен наемник на местните въстаници, борещи се срещу турците. Тяхната революция придобива лично измерение за Люк, когато животът му е спасен от бременната Неда. 100 години по-късно в Ню Йорк отчаян обирджия на име Едж се опитва да ограби спестяванията на възрастната Анджела. Но тя няма да му даде уникалните си златни монети, докато той не изслуша нейната история за двамата братя, влюбили се в една и съща жена много отдавна в Дивия Запад.

След триумфа си във Венеция през 1994 г., когато спечели "Златен лъв" за дебюта си "Преди дъжда", през следващите години Манчевски нямаше късмет. Той бе оригиналният режисьор, предвиден за проектите "Трима крале" и "Канибалите", впоследствие заснети съответно от Дейвид Ръсел и Антония Бърд. След като се отказа да се бори с холивудските компании, Манчевски едва успя да събере 20 млн. долара, за да заснеме този филм като европейска копродукция. Както и в "Преди дъжда", той заиграва със сюжетната структура, оставяйки публиката да гадае, преди да свърже историите. Режисьорът споделя, че идеята му е дошла, когато е установил, че македонските въстаници и мексиканските бунтовници на Панчо Виля са облечени почти еднакво.

Лий Маршъл, Скрийн Интернешънъл
    МИЛЧО МАНЧЕВСКИ
MILCHO MANCHEVSKI

Роден в Скопие през 1959 г. Утвърждава се като фотограф и автор на експериментални филми, както и на награждавани музикални клипове за музиканти като "Арестед Дивелопмънт". Дебютният му филм печели "Златен лъв" във Венеция и е номиниран за "Оскар".1994  Преди дъжда (Pred dozhdot)
2001  Прах (Dust) 
                 
 
   © 2002 продуцентска къща "Арт Фест"