Фестивал 2002 Филмите Прожекции Новини Отзиви Гости Галерия Преса Съорганизатори За нас
Официален Сайт на 6. Международен София Филм Фест
 
   
  16.3.съб. - 18.30, Люмиер
Режисьор: Павел Павликовски
Сценарий: Павел Павликовски и Роуън Джофи
Оператор: Ришард Ленчевски
Музика: Макс де Варденер
В ролите: Дина Корзун, Артьом Стрелников, Пади Консидайн, Линдзи Хани, Дейв Бийн, Пери БенсънСветовен разпространител: Дъ Уъркс, ЛондонНово британско кино
Брат ми Том
Единствен изход
Ничия земя
Прах
   
ЕДИНСТВЕН ИЗХОД
LAST RESORT
Великобритания, 2000, 73 мин, цветен


Награди: Награда на Британската академия за дебют на Павел Павликовски (като режисьор и сценарист)
Единбург 2000 - Награда за най-добър британски филм
Лондон 2000 - Диплом на ФИПРЕССИ
Солун 2000 - 4 награди ("Златен Александър", за най-добър актьор на Пади Консидайн, най-добра актриса на Дина Корзун и на ФИПРЕССИ)
Хихон 2000 - 2 награди (Голямата награда "Астуриас" и за най-добра актриса на Дина Корзун)
Фестивал "Братя Манаки" '01 - "Златна камера"
Номинация от Британската академия за най-добър британски филм
Номинация за Европейската филмова награда '01 за "Европейско откритие на годината"
Британски независими филмови награди - 4 номинации (за най-добър британски независим филм, режисура, дебют в британски филм за Дина Корзун и сценарий)

Таня и 10-годишният й син Артьом отлитат от Москва за Англия, очаквайки да бъдат посрещнати от английския годеник на Таня. Както може да се очаква, на летище "Станстед" те са задържани от английската полиция, която подозира че тук има нещо гнило. След като не успява да открие годеника си, Таня решава да потърси политическо убежище от страх да не бъдат депортирани обратно в Русия. Тя и синът й са откарани в лагер за бежанци на крайбрежието до Стоунхейвън. Там се запознават с англичанина Алфи, който харесва Таня. Алфи не само се опитва да направи живота им в лагера по-приятен, доколкото е възможно, но и да им помогне да се измъкнат оттам.
Филмът е заснет до голяма степен хронологично, а част от диалога е създаден по време на снимките, на място. С най-новата си творба режисьорът Павликовски умело е слял поетични образи с документален стил на снимане.

В киното (както и в живота) винаги са ме интересували хора, които се опълчват срещу общоприетите порядки, чиято личност е в конфликт със заобикалящата ги среда, които, макар и отритнати от обществото, не са изгубили своята човечност и способността си да мечтаят. Този вид хуманизъм, който някога бе доста познато явление в европейското кино (неореализмът, чешката нова вълна), днес може да бъде открит само в китайските или ирански филми. В моя филм аз се опитах да съчетая психологическата правдивост и натурализма в актьорската игра с абстрактен, подобен на сън визуален стил.

Павел Павликовски
    ПАВЕЛ ПАВЛИКОВСКИ
PAWEL PAWLIKOWSKI

Роден през 1957 г. във Варшава. Учи и работи във Великобритания от 1977 г. Известен е с документалните си филми, в които факти и фикция се преплитат по уникален и поетичен начин. Дебютира в игралното кино през 1997 г.Луцифер над Ланкашир (Lucifer over Lancashire) - docu
Вацлав Хавел (Vaclav Havel) - docu
1990  Москва-Петушки (From Moscow to Petushki) - docu
1991  Пътуванията на Достоевски (Dostoevsky's Travels) - docu
1992  Сръбски епоси (Serbian Epics) - docu
1995  Пътешествие с Жириновски (Tripping with Zhirinovsky) - doku
1997  Акордьорът (The Stringer)
2000  Единствен изход (Last Resort) 
                 
 
   © 2002 продуцентска къща "Арт Фест"