Фестивал 2002 Филмите Прожекции Новини Отзиви Гости Галерия Преса Съорганизатори За нас
Официален Сайт на 6. Международен София Филм Фест
 
  21.03, четвъртък - 18.30, ЛюмиерРежисьор: Горан Маркович
Сценарий: Горан Маркович
Оператори: Мишко Нечак и Жил Порт
Музика: Зоран Симянович
Участват: Горан Маркович, Раде Маркович, Драгана Мартинович, Софи Дюез, Бернар-Анри Леви, Оливера МарковичПродукция: Бернар-Анри Леви/Льо Филмс дю Льондьомен/Дари Филмс/ Арте Франс Синема (Франция)/РТВ Б92 (Югославия)Балкански филмови срещи
Единствено пътешествие
… И влакът тръгна към небето
Истории на "супер 8" от Емир Кустурица
Лозунги
Наташа
Обетът
Облаци през май
Ода за поета
Прах
Светкавици!
Стока и мангизи
Сърбия, година нула
Ясно ли е, приятелю?
   
СЪРБИЯ, ГОДИНА НУЛА
SERBEE, ANNEE ZERO
SERBIA YEAR ZERO
Франция-Югославия, 2001, 80 мин, цветен, документален


Награди: Венеция '01 - Секция "Нови територии" (пълнометражни документални филми)

Филмът обхваща последните 15 години на хората, които съвсем доскоро живееха в държавата Югославия. Периодът е белязан от издигането на Слободан Милошевич на власт, неговата диктатура и падането му; филмът разказва за събитията през погледа на един по-специален очевидец - творец. Непрекъснато се преплитат различни теми като деспотичната власт на политическия лидер, физическият и моралният упадък на цялото общество и съдбата на твореца. Личните впечатления се редуват с анализ на разграждащото се общество. Макар че филмът е документален, той включва откъси от игрални филми (творецът е филмов режисьор), телевизионни репортажи и сцени, изиграни от персонажи, които гледат право в камерата.

Вглеждащ се в душата, интимен поглед върху хаоса, който Милошевич донесе на Югославия, "Сърбия, година нула" е удивително честен опит на ветерана на киното и театъра Горан Маркович да осмисли живота си под и след диктатурата. Структуриран като филмов дневник и разведрен от хумор и самоирония, филмът започва на 5 октомври 2000 г. - в деня след падането на Милошевич, когато огромни тълпи изгарят сградата на държавната телевизия в Белград и други символи на режима, а после прави преглед на 15-годишен период, обхващащ трагичната най-нова история на Сърбия. Наситен с горчиво чувство на гняв и безсилие, филмът избягва претенциозността чрез многото самоиронични вметки, които прави Маркович.

Дебора Йънг, Върайъти
    ГОРАН МАРКОВИЧ
GORAN MARKOVIC

Сръбски режисьор, роден през 1946 г. в Белград. Син на Раде Маркович и Оливера Маркович. Учи режисура във ФАМУ в Прага. Професор по кинорежисура във Факултета по драматични изкуства в Белград.1976 Специално възпитание (Specijalno vaspitanje)
1979 Национален клас (Nacionalna klasa)
1980 Майстори, майстори (Majstori, majstori)
1981 Вариола Вера (Variola Vera)
1985 Тайванска канаста (Tajvanska kanasta)
1987 Вече видяно (Vec vidjeno)
1988 Сборен център (Sabirni centar)
1989 Отражения (Reflections)
1992 Тито и аз (Tito i ja)
1995 Еуфорична трагедия (Urnebesna tragedija)
2001 Сърбия, година нула (Serbee, annee zero)
 
                 
 
   © 2002 продуцентска къща "Арт Фест"