Фестивал 2002 Филмите Прожекции Новини Отзиви Гости Галерия Преса Съорганизатори За нас
Официален Сайт на 6. Международен София Филм Фест
 
  28.03, четвъртък - 17.30, ЛюмиерРежисьор: Деян Ачимович
Сценарий: Деян Ачимович
Оператор:
Слободан Търнинич
Музика: Горан Брегович
В ролите: Милан Плещина, Миливое Беадер, Мустафа Надаревич, Божидар Орешкович, Иво Грегуревич, Деян Ачимович, Раде ШербеджияПродукция: ДА Филм/Кроация Филм/Гама Студио
Световен разпространител: ДА Филм, ЗагребБалкански филмови срещи
Единствено пътешествие
… И влакът тръгна към небето
Истории на "супер 8" от Емир Кустурица
Лозунги
Наташа
Обетът
Облаци през май
Ода за поета
Прах
Светкавици!
Стока и мангизи
Сърбия, година нула
Ясно ли е, приятелю?
   
ЯСНО ЛИ Е, ПРИЯТЕЛЮ?
JE LI JASNO, PRIJATELJU?
IS IT CLEAR, MY FRIEND?Хърватска, 2000, 99 мин, цветен


Ужасяващият разказ на негов приятел е вдъхновил актьора Деян Ачимович ("Сбогом на 20-ти век") да направи своя авторски дебют. През 1981 г., на 29-ия си рожден ден, Мартин Павлович извършва убийство и е осъден на 12 години затвор. Той се озовава в един от най-опасните затвори в тогавашна Югославия. Онези, които свършват там - а това наистина е бил краят за мнозина, независимо от сериозността на провинението им, - се вливат в безмълвната, измъчена маса от тела. Само политическите затворници имат по-лоша участ. Мартин отдавна подозира, че събитията в онази съдбовна нощ са се развили другояче. Но едва след като е прекарал дълго време в затвора, той научава истината. Вечерта в бар "Казабланка" жертвата е трябвало да бъде той. Назначеният му адвокат не си е мръднал пръста за него. На кого му пука за един свидетел на беззаконието и корупцията в наказателната и съдебната система? След много години Мартин и още един затворник успяват да провокират бунт. Когато правителството им обещава закрила, и двамата плащат за бунта с живота си.

Мъчителна история за затворническия живот през 80-те, точно преди края на комунизма и разпадането на Югославия, "Ясно ли е, приятелю?" загърбва политическия коментар в полза на човешката драма в екстремни условия. С динамичен ритъм, изграден от талантливия дебютант Деян Ачимович (играещ и ролята на най-садистичния пазач в затвора), мрачната, мъжкарска приказка има своята доза насилие, но целта й е най-вече да покаже как затворниците губят своята самоличност при нечовешките условия. Заснетият с чувство филм избягва очевидния паралел между насилствено създадената Титова Югославия и начина, по който затворът заличава разликите между затворниците.

Дебора Йънг, Върайъти
    ДЕЯН АЧИМОВИЧ
DEJAN ACIMOVIC

Роден е през 1963 г. в Босна и Херцеговина. Завършва Академията за драматични изкуства в Загреб като актьор през 1987 г. Играе в загребския Младежки театър. Снимал се е в 17 филма. В режисьорския си дебют играе в малка роля.2000 Ясно ли е, приятелю? (Je li jasno, prijatelju?) 
                 
 
   © 2002 продуцентска къща "Арт Фест"