Фестивал 2002 Филмите Прожекции Новини Отзиви Гости Галерия Преса Съорганизатори За нас
Официален Сайт на 6. Международен София Филм Фест
 
  31.03, неделя - 17.00, Люмиер
3.04, сряда - 19.30, ОдеонРежисьор: Тео Ангелопулос
Сценарий: Тео Ангелопулос, Тонино Гуера, Петрос Маркарис и Джорджо Силвани
Оператори: Йоргос Арванитис и Андреас Синани
Музика: Елени Караиндру
В ролите: Бруно Ганц, Изабел Рено, Ахилеас Скевис, Деспина Бебедели, Ирис Хациантониу, Фабрицио Бентивольо
Продуценти: Тео Ангелопулос, Ерик Ойман, Джорджо Силвани и Амедео ПаганиПродукция: Theo Angelopoulos Films, Greek Film Centre, Greek TV (ERT) (Athens)/Paradis Films, La Sept Cinema (Paris)/Intermedias (Rome)Гала прожекции
Братството на вълците
Вечност и ден
Кандахар
Кръгът
Ничия земя
Посетени от Господ
Спасение

Тео Ангелопулос
Александър Велики
Вечност и ден
Ловците
Трупата
Пейзаж в мъглата
Погледът на Одисей
Пчеларят
Пътуване до Китира
   
ВЕЧНОСТ И ДЕН
MIA AIWNIOTHTA KAI MIA MERA
L'ETERNITE ET UN JOUR
ETERNITY AND A DAY
Гърция-Франция-Италия, 1998, 134 мин, цветен


Награди: Кан '98 - "Златна палма" и Награда на екуменическото жури

Александър живее в стария си семеен дом на морския бряг близо до Солун, но дъщеря му планира да продаде къщата, пострадала от земетресение. Той е сериозно болен, но смята, че ако влезе в болница, никога вече няма да излезе. Работи по завършването на последното произведение на поет от ХІХ в., но временно го отлага, за да намери дом за кучето си. След като спасява албанско момче от банда, занимаваща се с продажба на деца на богати гърци, той решава да го върне при баба му. Старецът и момчето потеглят на път, а сред пътниците в автобуса е и самият поет от ХІХ в.

Това е филм за един човек в последния ден от живота му и негова отправна точка бе Джан Мария Волонте, който почина, докато снимахме "Погледът на Одисей" в Босна - в град Мостар, а после прекосихме границата до Сплит. Това бе последният ден на Джан Мария и последното му пътуване.

Тео Ангелопулос

С наградата си журито в Кан гласува в подкрепа на все по-излизащото от мода (и оттук все по-значимо) тип кино - с мощен философски заряд, чието богато въображение се корени в класическата традиция, едновременно национално и паневропейско. Филмът се отнася към публиката си с искрено уважение, настоявайки за нашето творческо участие. А бавната, но изкусителна визуална реторика на Ангелопулос - елегантно сложни движения на камерата, ритуализирани драматични сцени - се съчетава с използването му на езика и музиката, за да ни поднесе дълбоко емоционално удовлетворение.

Джонатан Ромни, Сайт & Саунд
    ТЕО АНГЕЛОПУЛОС
THEO ANGELOPOULOS

Гръцки режисьор, роден в Атина през 1935 г. в семейство на търговци. Учи право в Атинския университет и става практикуващ адвокат. По това време започва да пише есета, разкази и поеми. След като отбива военната си служба в края на 50-те години учи за кратко в Сорбоната, а след това започва да следва кино в престижното френско филмово училище IDHEC. Известно време работи в Музия на човека под ръководството на Жан Руш - етнографът-пионер на "синема верите". Завръща се в Атина през 1964 г. и до 1967 г. пише филмова критика за левия вестник "Демократична промяна". Започва да снима филми през 1965 г. Първият му опит - "Историята на група "Форминкс", остава недовършен заради разногласия с продуцентите. След един късометражен филм през 1970 г. заснима пълнометражния си дебют "Възстановка на едно престъпление". Оттогава неговите филми са участвали на безброй фестивали и са спечелили куп награди, затвърдили репутацията му на един от най-влиятелните режисьори в модерното кино. Независимо дали разказват за близкото или по-далечно минало, всички филми на Ангелопулос съдържат политическо послание, касаещо нашето време.
Ангелопулос е различен, самотен и уникално модерен кинематографист. Започнал като част от т. нар. "Парижка група", която е в основата на реакцията през 60-те години срещу традиционното кино, той скоро поемо по свой път, създавайки свое място сред великите режисьори от първия век на киното.1965  Историята на група "Форминкс" (Peripeteies me tous Forminx) - недовършен
1968  Предаването (I Ekpombi) - short
1970  Възстановка на едно престъпление (Anaparastasi)
1972  Дните на 36-та (Meres tou 36)
1975  Трупата (O Thiassos)
1977  Ловците (Oi Kynighoi)
1980  Александър Велики (Megaleksandros)
1981  Едно село, един селянин (Ena chorio, enas katikos) - docu
1983  Атина, завръщане към Акропола (Athena, epistrofi stin Acropoli) - docu
1983  Пътуване до Китира (Taxidi sta Kithira)
1986  Пчеларят (O Melissokomos)
1988  Пейзаж в мъглата (Topio stin omichli)
1991  Нерешителната стъпка на щъркела (To Meteoro vima tou pelargou)
1995  Погледът на Одисей (To Vlemma tou Odyssea)
1995  Люмиер и компания (Lumiere et compagnie) - docu, part
1998  Вечност и ден (Mia eoniotita ke mia mera)

 
                 
 
   © 2002 продуцентска къща "Арт Фест"