Фестивал 2002 Филмите Прожекции Новини Отзиви Гости Галерия Преса Съорганизатори За нас
Официален Сайт на 6. Международен София Филм Фест
 
  2.04, вторник - 19.30, ОдеонРежисьор: Тео Ангелопулос
Сценарий: Тео Ангелопулос със съдействието на Тонино Гуера и Танасис Валтинос
По сюжет на Тео Ангелопулос Оператор: Йоргос Арванитис
Музика: Елени Караиндру
В ролите: Таня Палайологу, Михалис Зеке, Стратос Цорцоглу
Продуцент: Тео АнгелопулосПродукция: Greek Film Centre/Greek TV (ERT-1)/Paradis Films (Paris)/Basicinematografica (Rome)/Theo Angelopoulos ProductionsТео Ангелопулос
Александър Велики
Вечност и ден
Ловците
Трупата
Пейзаж в мъглата
Погледът на Одисей
Пчеларят
Пътуване до Китира
   
ПЕЙЗАЖ В МЪГЛАТА
TOPIO STIN OMICHLI
LANDSCAPE IN THE MISTГърция-Франция-Италия, 1988, 126 мин, цветен


Награди: Венеция '88 - 2 награди ("Сребърен лъв" и на Католическото жури)
Феликс '89 за най-добър филм

"Пейзаж в мъглата" е филм за празнотата. Това е разказ за отчаянието, за провала на съвременното общество. Блудният баща, присъстващ в почти всеки филм на Ангелопулос, тук се е изпарил, преминавайки в своята митична същност - оставяйки децата си да станат скитниците, които го търсят. В този "хаос" се появяват две деца - малкият Александрос и по-голямата му сестра Вула. За да се избавят от самотата, те си измислят таен собствен свят, населяван от мечтите им. Всяка нощ отиват на гарата, за да гледат заминаването на влака за Германия. Майка им (която също отсъства от екрана) ги е заблудила, че баща им живее там. Най-накрая една нощ те се престрашават да се качат на влака. Но пътуването им се оказва опасно, безсмислено и разочароващо. Те се сблъскват с физически и морални страдания, завист, злини и смърт, дори и любов, макар и малко - премеждията и ритуалите са не по-малко от посвещенията. Филмът е изпълнен с изключителни, незабравими моменти, които са едновременно реални и илюзорни и съдържат интригуващи отпратки към други филми на Ангелопулос (децата дори срещат "Трупата" - 13 години по-късно, без сцена, на която да играят, обявили костюмите си за продажба).

Това пътуване е въвеждане в живота. По своя път децата научават всичко - за любовта и смъртта, за истината и лъжата, за красотата и разрушението.

Тео Ангелопулос
    ТЕО АНГЕЛОПУЛОС
THEO ANGELOPOULOS

Гръцки режисьор, роден в Атина през 1935 г. в семейство на търговци. Учи право в Атинския университет и става практикуващ адвокат. По това време започва да пише есета, разкази и поеми. След като отбива военната си служба в края на 50-те години учи за кратко в Сорбоната, а след това започва да следва кино в престижното френско филмово училище IDHEC. Известно време работи в Музия на човека под ръководството на Жан Руш - етнографът-пионер на "синема верите". Завръща се в Атина през 1964 г. и до 1967 г. пише филмова критика за левия вестник "Демократична промяна". Започва да снима филми през 1965 г. Първият му опит - "Историята на група "Форминкс", остава недовършен заради разногласия с продуцентите. След един късометражен филм през 1970 г. заснима пълнометражния си дебют "Възстановка на едно престъпление". Оттогава неговите филми са участвали на безброй фестивали и са спечелили куп награди, затвърдили репутацията му на един от най-влиятелните режисьори в модерното кино. Независимо дали разказват за близкото или по-далечно минало, всички филми на Ангелопулос съдържат политическо послание, касаещо нашето време.
Ангелопулос е различен, самотен и уникално модерен кинематографист. Започнал като част от т. нар. "Парижка група", която е в основата на реакцията през 60-те години срещу традиционното кино, той скоро поемо по свой път, създавайки свое място сред великите режисьори от първия век на киното.1965  Историята на група "Форминкс" (Peripeteies me tous Forminx) - недовършен
1968  Предаването (I Ekpombi) - short
1970  Възстановка на едно престъпление (Anaparastasi)
1972  Дните на 36-та (Meres tou 36)
1975  Трупата (O Thiassos)
1977  Ловците (Oi Kynighoi)
1980  Александър Велики (Megaleksandros)
1981  Едно село, един селянин (Ena chorio, enas katikos) - docu
1983  Атина, завръщане към Акропола (Athena, epistrofi stin Acropoli) - docu
1983  Пътуване до Китира (Taxidi sta Kithira)
1986  Пчеларят (O Melissokomos)
1988  Пейзаж в мъглата (Topio stin omichli)
1991  Нерешителната стъпка на щъркела (To Meteoro vima tou pelargou)
1995  Погледът на Одисей (To Vlemma tou Odyssea)
1995  Люмиер и компания (Lumiere et compagnie) - docu, part
1998  Вечност и ден (Mia eoniotita ke mia mera)

 
                 
 
   © 2002 продуцентска къща "Арт Фест"