Фестивал 2002 Филмите Прожекции Новини Отзиви Гости Галерия Преса Съорганизатори За нас
Официален Сайт на 6. Международен София Филм Фест
 
  1.04, понеделник - 18.30, ОдеонРежисьор: Тео Ангелопулос
Сценарий: Тео Ангелопулос и Петрос Маркарис
Оператор: Йоргос Арванитис
Музика: Христодулос Халарис
В ролите: Омеро Антонути, Ева Котаманиду, Григорис Евангелатос, Михалис Янатос, Лаура де Марки, Илиас Зафиропулос
Продуцент: Никос АнгелопулосПродукция: RAI/ZDF/Theo Angelopoulos Productions/Greek Film CentreТео Ангелопулос
Александър Велики
Вечност и ден
Ловците
Трупата
Пейзаж в мъглата
Погледът на Одисей
Пчеларят
Пътуване до Китира
   
АЛЕКСАНДЪР ВЕЛИКИ
MEGALEXANDROS
ALEXANDER THE GREATГърция-Италия, 1980, 210 мин, цветен


Награди: Венеция '80 - 2 награди ("Златен лъв" и наградата на ФИПРЕССИ)
Награда на Гръцката критика за най-добър филм

Филмът е изследване на култа към личността през XX в. - мита, обаянието и покварата на политическия герой, който съчетава в себе си два образа. Черпейки вдъхновение от така наречения "Инцидент Дилеси" от 1870 г. (във филма той е пренесен в зората на XX в.), този Александър Велики е бандит от типа, върлувал доста често из Гърция през XIX в. Обвит в духовния плащ на друг Александър Велики - прочут гръцки освободител, фигура, подобна на крал Артур, чиято легенда се е зародила през 1453 г. под турско робство и е предавана от уста на уста през вековете - той се превръща в предводител с мистериозно обаяние. Александър Велики отвлича група английски аристократи и ги отвежда в планинско село, където се опитва да създаде аграрна комуна в компанията на италиански анархисти. Социалистическият герой се превръща в тиранин от типа на Сталин, чиято най-отличителна черта - мълчанието - само укрепва властта му. Филмът е впечатляваща творба за демитологизирането - от корените на мита до фалшивите обещания на новото столетие.

Ангелопулос мълчаливо наблюдава нещата през обектива си. Тежестта на това мълчание и напрежението в неподвижния поглед на камерата му правят "Александър Велики" толкова впечатляващ, че зрителят не може да откъсне очи от екрана. Колкото до самия мен, докато гледах този филм изпитах дълбокото удоволствие, което ни дава киното - в най-абсолютното значение на думата.

Акира Куросава
    ТЕО АНГЕЛОПУЛОС
THEO ANGELOPOULOS

Гръцки режисьор, роден в Атина през 1935 г. в семейство на търговци. Учи право в Атинския университет и става практикуващ адвокат. По това време започва да пише есета, разкази и поеми. След като отбива военната си служба в края на 50-те години учи за кратко в Сорбоната, а след това започва да следва кино в престижното френско филмово училище IDHEC. Известно време работи в Музия на човека под ръководството на Жан Руш - етнографът-пионер на "синема верите". Завръща се в Атина през 1964 г. и до 1967 г. пише филмова критика за левия вестник "Демократична промяна". Започва да снима филми през 1965 г. Първият му опит - "Историята на група "Форминкс", остава недовършен заради разногласия с продуцентите. След един късометражен филм през 1970 г. заснима пълнометражния си дебют "Възстановка на едно престъпление". Оттогава неговите филми са участвали на безброй фестивали и са спечелили куп награди, затвърдили репутацията му на един от най-влиятелните режисьори в модерното кино. Независимо дали разказват за близкото или по-далечно минало, всички филми на Ангелопулос съдържат политическо послание, касаещо нашето време.
Ангелопулос е различен, самотен и уникално модерен кинематографист. Започнал като част от т. нар. "Парижка група", която е в основата на реакцията през 60-те години срещу традиционното кино, той скоро поемо по свой път, създавайки свое място сред великите режисьори от първия век на киното.1965  Историята на група "Форминкс" (Peripeteies me tous Forminx) - недовършен
1968  Предаването (I Ekpombi) - short
1970  Възстановка на едно престъпление (Anaparastasi)
1972  Дните на 36-та (Meres tou 36)
1975  Трупата (O Thiassos)
1977  Ловците (Oi Kynighoi)
1980  Александър Велики (Megaleksandros)
1981  Едно село, един селянин (Ena chorio, enas katikos) - docu
1983  Атина, завръщане към Акропола (Athena, epistrofi stin Acropoli) - docu
1983  Пътуване до Китира (Taxidi sta Kithira)
1986  Пчеларят (O Melissokomos)
1988  Пейзаж в мъглата (Topio stin omichli)
1991  Нерешителната стъпка на щъркела (To Meteoro vima tou pelargou)
1995  Погледът на Одисей (To Vlemma tou Odyssea)
1995  Люмиер и компания (Lumiere et compagnie) - docu, part
1998  Вечност и ден (Mia eoniotita ke mia mera)

 
                 
 
   © 2002 продуцентска къща "Арт Фест"