Фестивал 2002 Филмите Прожекции Новини Отзиви Гости Галерия Преса Съорганизатори За нас
Официален Сайт на 6. Международен София Филм Фест
 
  31.03, неделя - 17.00, ОдеонРежисьор: Тео Ангелопулос
Сценарий: Тео Ангелопулос, Танасис Малтинос и Тонино Гуера
Оператор: Йоргос Арванитис
Музика: Елени Караиндру
В ролите: Манос Катракис, Джулио Броджи, Мари Хронопулу, Дионисис Папаянопулос, Дора Воланаки, Михалис Янатос
Продуцент: Йоргос СамиотисПродукция: Greek Film Centre/ZDF/Channel 4/RAI/Greek TV/
Theo Angelopoulos ProductionТео Ангелопулос
Александър Велики
Вечност и ден
Ловците
Трупата
Пейзаж в мъглата
Погледът на Одисей
Пчеларят
Пътуване до Китира
   
ПЪТУВАНЕ ДО КИТИРА
TAXIDI STA KYTHIRA
VOYAGE TO CYTHERAГърция-ФРГ-Италия-Великобритания, 1983, 137 мин, цветен


Награди: Кан '84 - 2 награди (сценарий и Наградата на ФИПРЕССИ)

В гръцката митология Китира е островът на мечтите, където можеш да се отдадеш на щастието (или на търсенето му). В това пътуване в пътуването разказът за завръщането на бащата е предаден от гледната точка на сина му Телемах, сякаш той е режисьор и вече човек на средна възраст, който също има син. Кинорежисьор, уморен от илюзиите и измислиците на своята професия, търси някаква по-значима история, присламчвайки се към един старец - наскоро завърнал се политически изгнаник. Старецът, който е прекарал в Съветския съюз 32 години и сега е човек без поданство, се намира в началото на едно пътуване, а не в края му, и Ангелопулос извиква минало, настояще и бъдеще, за да премахне пропастта между реалността и въображението. Това е пътуване към тъмната страна на гръцката история, което се преплита с митологията.

В "Пътуване към Китира" пътуването всъщност е преработка на мита за завръщането на Одисей според мит, предхождащ Омир. Подобно на версията на Данте, има предхождаща Омир версия, че Одисей отново е поел на плаване след завръщането си в Итака. Така че филмът е по-скоро заминаване, отколкото завръщане у дома.

Тео Ангелопулос
    ТЕО АНГЕЛОПУЛОС
THEO ANGELOPOULOS

Гръцки режисьор, роден в Атина през 1935 г. в семейство на търговци. Учи право в Атинския университет и става практикуващ адвокат. По това време започва да пише есета, разкази и поеми. След като отбива военната си служба в края на 50-те години учи за кратко в Сорбоната, а след това започва да следва кино в престижното френско филмово училище IDHEC. Известно време работи в Музия на човека под ръководството на Жан Руш - етнографът-пионер на "синема верите". Завръща се в Атина през 1964 г. и до 1967 г. пише филмова критика за левия вестник "Демократична промяна". Започва да снима филми през 1965 г. Първият му опит - "Историята на група "Форминкс", остава недовършен заради разногласия с продуцентите. След един късометражен филм през 1970 г. заснима пълнометражния си дебют "Възстановка на едно престъпление". Оттогава неговите филми са участвали на безброй фестивали и са спечелили куп награди, затвърдили репутацията му на един от най-влиятелните режисьори в модерното кино. Независимо дали разказват за близкото или по-далечно минало, всички филми на Ангелопулос съдържат политическо послание, касаещо нашето време.
Ангелопулос е различен, самотен и уникално модерен кинематографист. Започнал като част от т. нар. "Парижка група", която е в основата на реакцията през 60-те години срещу традиционното кино, той скоро поемо по свой път, създавайки свое място сред великите режисьори от първия век на киното.1965  Историята на група "Форминкс" (Peripeteies me tous Forminx) - недовършен
1968  Предаването (I Ekpombi) - short
1970  Възстановка на едно престъпление (Anaparastasi)
1972  Дните на 36-та (Meres tou 36)
1975  Трупата (O Thiassos)
1977  Ловците (Oi Kynighoi)
1980  Александър Велики (Megaleksandros)
1981  Едно село, един селянин (Ena chorio, enas katikos) - docu
1983  Атина, завръщане към Акропола (Athena, epistrofi stin Acropoli) - docu
1983  Пътуване до Китира (Taxidi sta Kithira)
1986  Пчеларят (O Melissokomos)
1988  Пейзаж в мъглата (Topio stin omichli)
1991  Нерешителната стъпка на щъркела (To Meteoro vima tou pelargou)
1995  Погледът на Одисей (To Vlemma tou Odyssea)
1995  Люмиер и компания (Lumiere et compagnie) - docu, part
1998  Вечност и ден (Mia eoniotita ke mia mera)

 
                 
 
   © 2002 продуцентска къща "Арт Фест"