Фестивал 2002 Филмите Прожекции Новини Отзиви Гости Галерия Преса Съорганизатори За нас
Официален Сайт на 6. Международен София Филм Фест
 
  17.03, неделя - 21.00, Глобус
28.03, четвъртък - 20.30, ЛюмиерРежисьор: Такеши Китано
Сценарий: Такеши Китано
Оператор: Кацуми Янагишима
Монтаж: Такеши Китано
Музика: Джо Хисаиши
В ролите: Бийт Такеши, Клод Маки, Омар Епс, Масая Като,
Рен Осуги, Сусуму Тераджима
Продуценти: Джеръми Томас и Масаюки МориПродукция: Recorded Picture Co. (London)/Office Kitano (Tokyo)
in association with FilmFour/BAC Films
Световен разпространител: HanWay Films, LondonСветовен екран
Аз, ти, те
Бездната
Брат
Кипур
Лунен татко
Река Суджоу
Самсара
Святост
Тайни сълзи
   
БРАТ
BROTHER
Япония-Великобритания, 2000, 112 мин, цветен


След отличения със "Златен лъв" "Фойерверки" (1997) добилият световна популярност режисьор и медиен феномен в Япония Такеши Китано предлага гангстерска сага с преплетени културни влияния. Ямамото, член на Якудза, е принуден да напусне страната след гангстерска война, която почти изтребва неговия клан. Снабден с фалшива кредитна карта, подправен паспорт и чанта с пари, той заминава за странния чуждоземен Лос Анжелис при доведения си брат Кен, който работи за малко пари като уличен бияч заедно с бързорекия сводник Дени. С брутална ефективност и безстрастно изражение Ямамото започва да си създава територия и преобразява бандата на Кен в един от най-могъщите престъпни синдикати в града. Когато бандата му нараства по численост и мощ, към него се присъединява Като - дясната му ръка от Япония, който убеждава патологичния престъпен бос Ширасе също да премине към тях. Сякаш никой не може да спре Ямамото - докато бандата му не навлиза в територията на Мафията. Много скоро всичко, съградено от него, потъва в кръв, защото всички членове на бандата му са белязани да умрат.

Най-известните филми на Китано са нежни и поетични, носталгичните им илюминации са представени в забавени кадри; но се усеща и неизказана заплаха в безстрастния, непредсказуем герой, най-често игран от самия Китано (под актьорския му псевдоним Бийт Такеши). "Брат" принадлежи на друг раздел в творчеството му - суровите гангстерски филми за Якудза (японската мафия). Сюжетът и камерата са фокусирани върху героя на Китано. Както обикновено безстрастното, белязано от шарката и трепкащо от тик лице е най-интригуващото нещо тук; целият филм се върти около този център.

Лий Маршъл, Скрийн Интернешънъл
    ТАКЕШИ КИТАНО
TAKESHI KITANO

Японски режисьор, сценарист, монтажист и актьор, роден в Токио през 1948 г. Започва кариерата си като шоумен и ТВ звезда, а преди това е писал книги с разкади и анекдоти.1989  Жестокото ченге (Sono otoko, kyobo ni tsuki)
1990  Точка на кипене (3-4x jugatsu)
1992  Случка в морето (Ano natsu, ichiban shizukana umi)
1993  Сонатина (Sonatine)
1994  Вземи каквото и да е (Minna yateruka)
1996  Децата се завръщат (Kidzu ritan)
1997  Фойерверки (Hana-bi)
1999  Кикуджиро (Kikujiro)
2000  Брат (Brother) 
                 
 
   © 2002 продуцентска къща "Арт Фест"