Фестивал 2002 Филмите Прожекции Новини Отзиви Гости Галерия Преса Съорганизатори За нас
Официален Сайт на 6. Международен София Филм Фест
 
  17.03, неделя - 16.45, ЛюмиерРежисьор: Лоу Йе
Сценарий: Лоу Йе
Оператор: Ван Ю
Музика: Йорг Лемберг
В ролите: Джоу Сюн, Дзя Хуншън, Яо Анлян, Най Ан, Хуа ДжункайСветовен разпространител: Копродукцион Офис, БерлинНово немско кино
Вътрешна сигурност
Истории на "супер 8" от Емир Кустурица
Лунен татко
Любов, пари, любов!
Нещастни убийци
Река Суджоу
Самсара

Световен екран
Аз, ти, те
Бездната
Брат
Кипур
Лунен татко
Река Суджоу
Самсара
Святост
Тайни сълзи
   
РЕКА СУДЖОУ
SUZHOU HE
SUZHOU RIVER
Китай-Германия, 2000, 83 мин, цветен


Награди: Ротердам 2000 - Голямата награда "Тигър"
Виенале 2000 - Наградата на ФИПРЕССИ
Париж 2000 - 2 награди (Голямятя награда и за най-добра актриса на Джоу Сюн

Река Суджоу, която тече през Шанхай, е резервоар на мръсотия, хаос и мизерия, но и място, където си дават среща много спомени и тайни. Лоу Йе, който е прекарал младостта си по бреговете на Суджоу, показва реката като китайска Стикс, в която забравените истории и мистерии се сливат в едно. Марда - 25-годишен куриер с мотоциклет, разнася всякакви пратки из целия град за своите клиенти. Той познава всеки сантиметър от градските улици и бизнесът му преуспява, защото никога не задава въпроси. Един ден контрабандист на алкохол го моли да откара 16-годишната му дъщеря Моудан при леля й. Марда и Моудан се влюбват един в друг. Но крехкото им щастие рухва, когато Моудан решава, че Марда я е отвлякъл, за да иска откуп. Тя е тъй разочарована от него, че скача от мост в река Суджоу. Сега Марда е заподозрян в убийство. Когато излиза от затвора след две години, той среща танцьорката Меймей, която досущ прилича на Моудан, и се прехласва по нея.

В "Река Суджоу" Лоу Йе трогателно пресъздава изповедите на реката без да използва специални лещи, филтри или триножник. С неуморен стил и постоянно търсеща камера, режисьорът улавя същността на младото поколение, което няма нищо общо с туристическия имидж на Китай. Тук Шанхай (град, изпълнен с огледални небостъргачи) е прашен, пълен със задръствания и улици, залети от неонови реклами.

Каталог на Фестивала в Ротердам
    ЛОУ ЙЕ
LOU YE

Китайски режисьор, роден през 1965 г. в Шанхай. След като учи кинорежисура в Пекин, Лоу работи като продуцент и асистент-режисьор. След няколко късометражни филма снима игралния си дебют "Любовник за уикенда". Продуцент е на "Супер градът" - проект от 10 пълнометражни филма, заснети от най-добрите режисьори от новата китайска генерация. "Река Суджоу" печели Голямата награда "Тигър" на Фестивала в Ротердам.1995  Любовник за уикенда (Zhou mo qing ren)
2000  Река Суджоу (Suzhou he) 
                 
 
   © 2002 продуцентска къща "Арт Фест"