Фестивал 2002 Филмите Прожекции Новини Отзиви Гости Галерия Преса Съорганизатори За нас
Официален Сайт на 6. Международен София Филм Фест
 
  3.04, сряда - 18.30, ЛюмиерРежисьор: Мохсен Махмалбаф
Сценарий: Мохсен Махмалбаф
Оператор: Махмуд Калари
Монтаж: Мохсен Махмалбаф
Музика: Наджид Ентезами
В ролите: Мирхади Тайеби, Али Бахши, Амар Тафти, Мариам Мохамадамини, Мохсен Махмалбаф, Мохарам Зинал Задех
Продуцент: Аболфазл АлагебандПродукция: Pakhshiran (Iran)/MK2 Prods. (France)
Световен разпространител: MK2, ParisМохсен Махмалбаф
Актьорът /Honarpisheh/
Бойкот
Бракът на благословените
Велосипедистът
Вратата (новела от "Приказки от Киш")
Денят, в който станах жена
Изпитание за демокрацията (новела от филма "Приказки от един остров")
Имало едно време кино
Кандахар
Уличният търговец
Хляб и цвете
   
ХЛЯБ И ЦВЕТE
NUN VA GOLDOON
BREAD AND FLOWERИран-Франция, 1996, 78 мин, цветен


Награди: Локарно '96 - Специален диплом


По време на режима на шаха, когато Мохсен Махмалбаф е бил 17-годишен партизанин, двамата с едно момиче (партизанка като него) нападат полицай, за да го обезоръжат. Полицаят и Махмалбаф се раняват взаимно, а момичето изчезва. 20 години по-късно, когато Махмалбаф е 37-годишен режисьор и помества обява във вестника, че търси актьорски състав за филма "Здравей, кино", бившият полицай отива в дома на Махмалбаф и по най-малката дъщеря Хана му предава, че би желал да получи роля във филма. Махмалбаф решава да заснеме филм за инцидента отпреди 20 години, но от съвременна гледна точка. Избира 17-годишен младеж, който ще играе неговата роля като млад. После всеки от тях проследява собствената си младост с отделна камера, за да уловят истината за начина, по който се е развил инцидентът преди 20 години. И двамата стигат до мястото на случката от две различни посоки, но 17-годишният, който играе ролята на Махмалбаф, не иска да упражни насилие и да рани полицая дори и в името на справедливостта. Става ясно, че полицаят, който не е подозирал, че ще го нападнат, малко по малко се е влюбил в партизанката, дошла заедно с Махмалбаф да го обезоръжи. Дори и когато го раняват и изпада в безсъзнание, той не разкрива тайната на момичето и носи тъгата на неосъществената любов в сърцето си цели 20 години, като непрекъснато я търси. А сега, след като вече е разбрал истината, виждаме реакцията му спрямо 20-те години, които е изгубил

    МОХСЕН МАХМАЛБАФ
MOHSEN MAKHMALBAF

Един от най-популярните и влиятелни ирански режисьори е роден през 1957 г. в беден квартал на Техеран. 15-годишен напуска училище, за да се грижи за прехраната на семейството си. Става член на терористична група, бореща се срещу режима на шаха. 17-годишен е осъден на смърт след покушение срещу полицай и само младостта му го спасява от разстрел. След като излежава пет години в затвора, е освободен в навечерието на Ислямската революция през 1979 г. След освобождаването си основава артистичното общество "Център за разпространение на ислямската мисъл", а самият той пише пиеси, есета, разкази и сценарии.
През 1981 г. режисьорът Манучер Хаганипараст снима първия му сценарий - "Обяснението", а две години по-късно и самият той дебютира като режисьор с "Покаянието на Насух". През 80-те години той пише или режисира по един филм всяка година - всеки напълно различен като стил и съдържание.Пробивът му на световните филмови фестивали става през 1986 г. с "Пътуващият търговец".
В началото на 90-те с "Време за любов" и "Вечери край река Заянде-Руд" той отново има проблеми с цензурата, която забранява двата филма.
Докато снима "Актьорът" през 1993 г., първата му съпруга изгаря при пожар в дома им, а той по-късно се жени за сестра й Марзие Мешкини. През 1996 г. с филма си "Килимът Габе" успява да пробие и на американския пазар. За Махмалбаф са правени и няколко документални филма, един от които е дело на самия Абас Киаростами и се нарича "Близък план".1983  Покаянието на Насух (Tobeh Nosuh)
1984  Две слепи очи (Do Cheshman Beesu)
1984  Отбягвайки Дявола заради Бога (Este'aze)
1986  Бойкот (Boycott)
1987  Уличният търговец (Dastforough)
1989  Велосипедистът (Bicycleran)
1989  Бракът на благословените (Arousi-ye Khouban)
1990  Време за любов (Nobat e asheghi)
1991  Вечери край река Заянде-Руд (Shabhaye Zayendeh-Rood)
1992  Имало едно време кино (Nassereddin Shah, Actor-e Cinema)
1993  Актьорът (Honarpisheh)
1995  Здравей, кино (Salaam Cinema)
1996  Килимът Габе (Gabbeh)
1996  Хляб и цвете (Nun va Goldoon)
1998  Мълчанието (Sokhout)
1999  Приказки от Киш (Ghesse Haye Kish) - новелата "Вратата" (segment "The Door")
2000  Приказки от един остров (Tales of an Island) - новелата "Изпитание за демокрацията" (segment "Testing Democracy")
2001  Кандахар (Safar e Ghandehar)

 
                 
 
   © 2002 продуцентска къща "Арт Фест"