Фестивал 2002 Филмите Прожекции Новини Отзиви Гости Галерия Преса Съорганизатори За нас
Официален Сайт на 6. Международен София Филм Фест
 
  4.04, четвъртък - 18.45, ЛюмиерРежисьори: Дариуш Мерджуи ("Милият братовчед се изгуби") и Мохсен Махмалбаф ("Изпитание за демокрацията")
Сценарий: Дариуш Мерджуи ("Милият братовчед се изгуби"), Мохсен Махмалбаф и Шахабодин Фарох Яр ("Изпитание за демокрацията")
Оператори: Махмуд Калари ("Милият братовчед се изгуби"), Мохсен Махмалбаф и Шахабодин Фарох Яр ("Изпитание за демокрацията")
В ролите: Хосро Шакибай, Мохамад Реза Шарифи Ниа, Али Мосафа, Негар Форозандех ("Милият братовчед се изгуби"), Мохсен Махмалбаф, Шахабодин Фарох Яр ("Изпитание за демокрацията")
Продуцент: Мохсен ГарибПродукция:Kish Tourism Organization
Световен разпространител: Makhmalbaf Film House, TehranМохсен Махмалбаф
Актьорът /Honarpisheh/
Бойкот
Бракът на благословените
Велосипедистът
Вратата (новела от "Приказки от Киш")
Денят, в който станах жена
Изпитание за демокрацията (новела от филма "Приказки от един остров")
Имало едно време кино
Кандахар
Уличният търговец
Хляб и цвете
   
ПРИКАЗКИ ОТ ЕДИН ОСТРОВ
TALES OF AN ISLANDИран, 2000, 76 мин, цветен

Филмът се състои от две новели: "Милият братовчед се изгуби" и "Изпитание за демокрацията"


Награди: Венеция 2000 - секция "Нови територии"

Продукция на Организацията за туризъм на Киш, която показа и "Приказки от Киш" на фестивала в Кан през 1999-та, "Приказки от един остров" е съставен от два късометражни филма, развиващи се на безмитния остров до иранското крайбрежие. Първият - "Милият братовчед се изгуби" на Дариуш Мерджуи, слива фарса и любовната история, за да разкаже патилата на актьор, който непрекъснато има видения как удавеният му братовчед лети в небето, докато снимачният екип снима около него. Вторият - "Изпитание за демокрацията" на Мохсен Махмалбаф, е заклеймяване на цензурата с политически заряд, започващо на снимачната площадка на късометражния филм на режисьора "Вратата" и завършващо в стая за предизборна кампания.

За мен демокрацията в традиционното източно общество е като образа на забулено момиче, което се спуска в бурното море от небето с избирателна урна в ръце.

Мохсен Махмалбаф
    МОХСЕН МАХМАЛБАФ
MOHSEN MAKHMALBAF

Един от най-популярните и влиятелни ирански режисьори е роден през 1957 г. в беден квартал на Техеран. 15-годишен напуска училище, за да се грижи за прехраната на семейството си. Става член на терористична група, бореща се срещу режима на шаха. 17-годишен е осъден на смърт след покушение срещу полицай и само младостта му го спасява от разстрел. След като излежава пет години в затвора, е освободен в навечерието на Ислямската революция през 1979 г. След освобождаването си основава артистичното общество "Център за разпространение на ислямската мисъл", а самият той пише пиеси, есета, разкази и сценарии.
През 1981 г. режисьорът Манучер Хаганипараст снима първия му сценарий - "Обяснението", а две години по-късно и самият той дебютира като режисьор с "Покаянието на Насух". През 80-те години той пише или режисира по един филм всяка година - всеки напълно различен като стил и съдържание.Пробивът му на световните филмови фестивали става през 1986 г. с "Пътуващият търговец".
В началото на 90-те с "Време за любов" и "Вечери край река Заянде-Руд" той отново има проблеми с цензурата, която забранява двата филма.
Докато снима "Актьорът" през 1993 г., първата му съпруга изгаря при пожар в дома им, а той по-късно се жени за сестра й Марзие Мешкини. През 1996 г. с филма си "Килимът Габе" успява да пробие и на американския пазар. За Махмалбаф са правени и няколко документални филма, един от които е дело на самия Абас Киаростами и се нарича "Близък план".1983  Покаянието на Насух (Tobeh Nosuh)
1984  Две слепи очи (Do Cheshman Beesu)
1984  Отбягвайки Дявола заради Бога (Este'aze)
1986  Бойкот (Boycott)
1987  Уличният търговец (Dastforough)
1989  Велосипедистът (Bicycleran)
1989  Бракът на благословените (Arousi-ye Khouban)
1990  Време за любов (Nobat e asheghi)
1991  Вечери край река Заянде-Руд (Shabhaye Zayendeh-Rood)
1992  Имало едно време кино (Nassereddin Shah, Actor-e Cinema)
1993  Актьорът (Honarpisheh)
1995  Здравей, кино (Salaam Cinema)
1996  Килимът Габе (Gabbeh)
1996  Хляб и цвете (Nun va Goldoon)
1998  Мълчанието (Sokhout)
1999  Приказки от Киш (Ghesse Haye Kish) - новелата "Вратата" (segment "The Door")
2000  Приказки от един остров (Tales of an Island) - новелата "Изпитание за демокрацията" (segment "Testing Democracy")
2001  Кандахар (Safar e Ghandehar)ДАРИУШ МЕХРДЖУИ
DARIUSH MEHRJUI

Ирански режисьор, роден през 1940 г. в Техеран. Завършва философия в Калифорнийския университет в САЩ. След завръщането си в Иран се посвещава на киното.1966 Елмаз 33 (Almaas 33)
1967 Крава (Gaav)
1968 Пощальон (Postchi)
1970 Простодушният (Aghaye Hallou)
1978 Колелото на Мина (Dayereh Mina)
1980 Училището, в което ходехме (Hayate Poshti Madreseye Adl-e-Afagh)
1981 Ширак (Shirak)
1990 Хамун (Hamoon)
1990 Съквартиранти (Ejareh-Nesheenha)
1993 Сара (Sara)
1995 Пари (Pari)
1996 Лейла (Leila)
1998 Крушово дърво (Derakhte Golabi)
1999 Дамата (Baanoo)
2000 Приказки от един остров (Tales of an Island) - новелата "Милият братовчед се изгуби" (segment "Dear Cousin Is Lost")
2000 Смесицата (The Mix)

 
                 
 
   © 2002 продуцентска къща "Арт Фест"