Фестивал 2002 Филмите Прожекции Новини Отзиви Гости Галерия Преса Съорганизатори За нас
Официален Сайт на 6. Международен София Филм Фест
 
  4.04, четвъртък - 17.00, ЛюмиерРежисьор: Мохсен Махмалбаф
Сценарий: Мохсен Махмалбаф
Оператор: Азиз Саати
Монтаж: Мохсен Махмалбаф
Музика: Ахмад Пезман
В ролите: Акбар Абди, Фатемах Мотамед-Ариа, Махая Петросян
Продуцент: Абас РанджибарПродукция:Areen Film House
Световен разпространител: Farabi Cinema FoundationМохсен Махмалбаф
Актьорът /Honarpisheh/
Бойкот
Бракът на благословените
Велосипедистът
Вратата (новела от "Приказки от Киш")
Денят, в който станах жена
Изпитание за демокрацията (новела от филма "Приказки от един остров")
Имало едно време кино
Кандахар
Уличният търговец
Хляб и цвете
   
АКТЬОРЪТ
HONARPISHEH
THE ACTORИран, 1993, 86 мин, цветен


Най-известният ирански комик Акбар Абди играе ролята на Акбар - комедиен актьор, чиито амбиции са надраснали глупавите комедийки, направили го прочут. Целта, която го тласка напред, е да се заеме с по-предизвикателни в артистично отношение роли - неговият кумир е Чарли Чаплин. Агентът му, над когото надвисва заплахата от драстично спадане на доходите на звездата, се опитва да го откаже от тези амбиции. Съпругата на Акбар пък отчаяно се стреми да го сдобие с наследник. Тя е тъй решена Акбар да има дете, че след като се оказва стерилна, урежда той да се ожени за глухоняма циганка. В комична сцена Акбар попада в задръстване; останалите шофьори около него го виждат и решават, че са станали статисти в някой от филмите му.

Кинокритиците приветстваха с "ура" филма на Виторио де Сика "Крадци на велосипеди", защото той хвърляше вината върху социалните условия и не осъждаше крадеца на велосипеди. Същите тези хора обаче се направиха на прекалено етични и обвиниха Де Сика, че се е заел с комерсиално кино в по-късните си години. В действителност системата им на критицизъм е с двоен стандарт, защото не успяха да разберат, че и самият Де Сика е "крадец". В този филм аз разглеждам положението на един актьор от гледната точка на Де Сика в "Крадци на велосипеди".

Мохсен Махмалбаф
    МОХСЕН МАХМАЛБАФ
MOHSEN MAKHMALBAF

Един от най-популярните и влиятелни ирански режисьори е роден през 1957 г. в беден квартал на Техеран. 15-годишен напуска училище, за да се грижи за прехраната на семейството си. Става член на терористична група, бореща се срещу режима на шаха. 17-годишен е осъден на смърт след покушение срещу полицай и само младостта му го спасява от разстрел. След като излежава пет години в затвора, е освободен в навечерието на Ислямската революция през 1979 г. След освобождаването си основава артистичното общество "Център за разпространение на ислямската мисъл", а самият той пише пиеси, есета, разкази и сценарии.
През 1981 г. режисьорът Манучер Хаганипараст снима първия му сценарий - "Обяснението", а две години по-късно и самият той дебютира като режисьор с "Покаянието на Насух". През 80-те години той пише или режисира по един филм всяка година - всеки напълно различен като стил и съдържание.Пробивът му на световните филмови фестивали става през 1986 г. с "Пътуващият търговец".
В началото на 90-те с "Време за любов" и "Вечери край река Заянде-Руд" той отново има проблеми с цензурата, която забранява двата филма.
Докато снима "Актьорът" през 1993 г., първата му съпруга изгаря при пожар в дома им, а той по-късно се жени за сестра й Марзие Мешкини. През 1996 г. с филма си "Килимът Габе" успява да пробие и на американския пазар. За Махмалбаф са правени и няколко документални филма, един от които е дело на самия Абас Киаростами и се нарича "Близък план".1983  Покаянието на Насух (Tobeh Nosuh)
1984  Две слепи очи (Do Cheshman Beesu)
1984  Отбягвайки Дявола заради Бога (Este'aze)
1986  Бойкот (Boycott)
1987  Уличният търговец (Dastforough)
1989  Велосипедистът (Bicycleran)
1989  Бракът на благословените (Arousi-ye Khouban)
1990  Време за любов (Nobat e asheghi)
1991  Вечери край река Заянде-Руд (Shabhaye Zayendeh-Rood)
1992  Имало едно време кино (Nassereddin Shah, Actor-e Cinema)
1993  Актьорът (Honarpisheh)
1995  Здравей, кино (Salaam Cinema)
1996  Килимът Габе (Gabbeh)
1996  Хляб и цвете (Nun va Goldoon)
1998  Мълчанието (Sokhout)
1999  Приказки от Киш (Ghesse Haye Kish) - новелата "Вратата" (segment "The Door")
2000  Приказки от един остров (Tales of an Island) - новелата "Изпитание за демокрацията" (segment "Testing Democracy")
2001  Кандахар (Safar e Ghandehar)

 
                 
 
   © 2002 продуцентска къща "Арт Фест"