Фестивал 2002 Филмите Прожекции Новини Отзиви Гости Галерия Преса Съорганизатори За нас
Официален Сайт на 6. Международен София Филм Фест
 
  30.03, събота - 16.00, ЛюмиерРежисьор: Мохсен Махмалбаф
Сценарий: Мохсен Махмалбаф
Оператор: Али Реза Зариндаст
Музика: Маджид Ентезами
В ролите: Мохарам Зайналзадех, Есмаил Солтанян, Мохамад Реза МалекиМохсен Махмалбаф
Актьорът /Honarpisheh/
Бойкот
Бракът на благословените
Велосипедистът
Вратата (новела от "Приказки от Киш")
Денят, в който станах жена
Изпитание за демокрацията (новела от филма "Приказки от един остров")
Имало едно време кино
Кандахар
Уличният търговец
Хляб и цвете
   
ВЕЛОСИПЕДИСТЪТ
BICYCLERAN
THE CYCLISTИран, 1989, 83 мин, цветен


Награди:Римини '89 - най-добър филм
Хаваи '91 - най-добър филм

Афганистанската имигрантка Ногре - съпруга на Назим - страда от тежко заболяване, за чието лечение са нужни много пари. Назим успява да я настани в болница след много молби и увещания, за да може да потърси парите, от които се нуждаят. Когато един посредник открива, че Назим някога е бил шампион по колоездене и че се слави с това, че може да кара няколко дни без прекъсване, му предлага да кара велосипед по един от градските площади в продължение на седмица, за да събира публика и посредникът да печели пари, а Назим да получи хонорар, с който да плати болничните разноски на жена си. Назим приема и скоро площадът за колоездене се превръща в сборно място за всички посредници, играчи със залози и зяпачи; устроен е истински цирк, с който хората, държащи в ръцете си съдбите на другите, си пълнят джобовете. Случват се много инциденти и емоционалната история прераства в социална криза. Накрая колоездачната седмица на Назим изтича, но посредникът изчезва с парите и една циганка. Играчите на залози търсят нови начини да продължат залагането, а репортерите чакат Назим да спре да кара. Той обаче продължава колоезденето, нежелаещ да излезе от порочния кръг, в който е попаднал, и да приключи играта. В известен смисъл не става ясно дали просто е приел затворения кръг на принудителната си съдба, или се е превърнал в мит.

    МОХСЕН МАХМАЛБАФ
MOHSEN MAKHMALBAF

Един от най-популярните и влиятелни ирански режисьори е роден през 1957 г. в беден квартал на Техеран. 15-годишен напуска училище, за да се грижи за прехраната на семейството си. Става член на терористична група, бореща се срещу режима на шаха. 17-годишен е осъден на смърт след покушение срещу полицай и само младостта му го спасява от разстрел. След като излежава пет години в затвора, е освободен в навечерието на Ислямската революция през 1979 г. След освобождаването си основава артистичното общество "Център за разпространение на ислямската мисъл", а самият той пише пиеси, есета, разкази и сценарии.
През 1981 г. режисьорът Манучер Хаганипараст снима първия му сценарий - "Обяснението", а две години по-късно и самият той дебютира като режисьор с "Покаянието на Насух". През 80-те години той пише или режисира по един филм всяка година - всеки напълно различен като стил и съдържание.Пробивът му на световните филмови фестивали става през 1986 г. с "Пътуващият търговец".
В началото на 90-те с "Време за любов" и "Вечери край река Заянде-Руд" той отново има проблеми с цензурата, която забранява двата филма.
Докато снима "Актьорът" през 1993 г., първата му съпруга изгаря при пожар в дома им, а той по-късно се жени за сестра й Марзие Мешкини. През 1996 г. с филма си "Килимът Габе" успява да пробие и на американския пазар. За Махмалбаф са правени и няколко документални филма, един от които е дело на самия Абас Киаростами и се нарича "Близък план".1983  Покаянието на Насух (Tobeh Nosuh)
1984  Две слепи очи (Do Cheshman Beesu)
1984  Отбягвайки Дявола заради Бога (Este'aze)
1986  Бойкот (Boycott)
1987  Уличният търговец (Dastforough)
1989  Велосипедистът (Bicycleran)
1989  Бракът на благословените (Arousi-ye Khouban)
1990  Време за любов (Nobat e asheghi)
1991  Вечери край река Заянде-Руд (Shabhaye Zayendeh-Rood)
1992  Имало едно време кино (Nassereddin Shah, Actor-e Cinema)
1993  Актьорът (Honarpisheh)
1995  Здравей, кино (Salaam Cinema)
1996  Килимът Габе (Gabbeh)
1996  Хляб и цвете (Nun va Goldoon)
1998  Мълчанието (Sokhout)
1999  Приказки от Киш (Ghesse Haye Kish) - новелата "Вратата" (segment "The Door")
2000  Приказки от един остров (Tales of an Island) - новелата "Изпитание за демокрацията" (segment "Testing Democracy")
2001  Кандахар (Safar e Ghandehar)

 
                 
 
   © 2002 продуцентска къща "Арт Фест"