Фестивал 2002 Филмите Прожекции Новини Отзиви Гости Галерия Преса Съорганизатори За нас
Официален Сайт на 6. Международен София Филм Фест
 
  31.03, неделя - 15.30, ЛюмиерРежисьор: Мохсен Махмалбаф
Сценарий: Мохсен Махмалбаф
Оператор: Али Реза Зариндаст
Монтаж: Мохсен Махмалбаф
Музика: Бабак Баят
В ролите: Махмуд Бигам, Роя Нонахали, Ебрахим Абади, Мохсен Зентаб, Хосеин Хосеинхани, Аменех Холдбарин, Мохамед Реза БахманпурПродукция: Farabi Cinema Foundation/Institute for the Cinematographic Affairs
of the Mostazafan FoundationМохсен Махмалбаф
Актьорът /Honarpisheh/
Бойкот
Бракът на благословените
Велосипедистът
Вратата (новела от "Приказки от Киш")
Денят, в който станах жена
Изпитание за демокрацията (новела от филма "Приказки от един остров")
Имало едно време кино
Кандахар
Уличният търговец
Хляб и цвете
   
БРАКЪТ НА БЛАГОСЛОВЕНИТЕ
ARUSI-YE KHUBAN
MARRIAGE OF THE BLESSEDИран, 1989, 70 мин, цветен и черно-бял


След частично възстановяване от шока, причинен от ударната вълна при експлозия, младият войник Хаджи напуска болницата получил от лекарите съвет да се ожени, за да се излекува напълно. Бащата на годеницата му е бизнесмен, който иска да омъжи дъщеря си за богаташ. Докато разрешава проблема с брака си, Хаджи добива ново разбиране за социалните проблеми. По време на сватбата състоянието му се влошава и той отново е приет в болницата. Размишлявайки върху неотдавнашните събития, стига до заключението, че мястото му е на фронта и напуска болницата, преди да се е възстановил напълно.

Заснет на места в цвят, на места в черно-бяло, със значително визуално въображение плюс актьорски състав, който дава най-доброто от себе си, филмът често използва сюрреализъм за кошмарите на главния герой. Най-интересният аспект на филма е опитът му да използва шока от експлозията като национален симптом. Той е изваден от основния си медицински контекст и е разгледан не само като последица от войната, но и от всичко, което е довело до нея и което все още не е премахнато - престъпленията, бедността и положението на жените в Иран.

Върайъти
    МОХСЕН МАХМАЛБАФ
MOHSEN MAKHMALBAF

Един от най-популярните и влиятелни ирански режисьори е роден през 1957 г. в беден квартал на Техеран. 15-годишен напуска училище, за да се грижи за прехраната на семейството си. Става член на терористична група, бореща се срещу режима на шаха. 17-годишен е осъден на смърт след покушение срещу полицай и само младостта му го спасява от разстрел. След като излежава пет години в затвора, е освободен в навечерието на Ислямската революция през 1979 г. След освобождаването си основава артистичното общество "Център за разпространение на ислямската мисъл", а самият той пише пиеси, есета, разкази и сценарии.
През 1981 г. режисьорът Манучер Хаганипараст снима първия му сценарий - "Обяснението", а две години по-късно и самият той дебютира като режисьор с "Покаянието на Насух". През 80-те години той пише или режисира по един филм всяка година - всеки напълно различен като стил и съдържание.Пробивът му на световните филмови фестивали става през 1986 г. с "Пътуващият търговец".
В началото на 90-те с "Време за любов" и "Вечери край река Заянде-Руд" той отново има проблеми с цензурата, която забранява двата филма.
Докато снима "Актьорът" през 1993 г., първата му съпруга изгаря при пожар в дома им, а той по-късно се жени за сестра й Марзие Мешкини. През 1996 г. с филма си "Килимът Габе" успява да пробие и на американския пазар. За Махмалбаф са правени и няколко документални филма, един от които е дело на самия Абас Киаростами и се нарича "Близък план".1983  Покаянието на Насух (Tobeh Nosuh)
1984  Две слепи очи (Do Cheshman Beesu)
1984  Отбягвайки Дявола заради Бога (Este'aze)
1986  Бойкот (Boycott)
1987  Уличният търговец (Dastforough)
1989  Велосипедистът (Bicycleran)
1989  Бракът на благословените (Arousi-ye Khouban)
1990  Време за любов (Nobat e asheghi)
1991  Вечери край река Заянде-Руд (Shabhaye Zayendeh-Rood)
1992  Имало едно време кино (Nassereddin Shah, Actor-e Cinema)
1993  Актьорът (Honarpisheh)
1995  Здравей, кино (Salaam Cinema)
1996  Килимът Габе (Gabbeh)
1996  Хляб и цвете (Nun va Goldoon)
1998  Мълчанието (Sokhout)
1999  Приказки от Киш (Ghesse Haye Kish) - новелата "Вратата" (segment "The Door")
2000  Приказки от един остров (Tales of an Island) - новелата "Изпитание за демокрацията" (segment "Testing Democracy")
2001  Кандахар (Safar e Ghandehar)

 
                 
 
   © 2002 продуцентска къща "Арт Фест"