Фестивал 2002 Филмите Прожекции Новини Отзиви Гости Галерия Преса Съорганизатори За нас
Официален Сайт на 6. Международен София Филм Фест
 
  1.04, понеделник - 18.30, ЛюмиерРежисьори: Насер Тагваи ("Гръцката лодка"), Аболфазл Джалили ("Пръстенът") и Мохсен Махмалбаф ("Вратата")
Сценарий: Насер Тагваи ("Гръцката лодка"), Аболфазл Джалили ("Пръстенът") и Мохсен Махмалбаф ("Вратата")
Оператори: Азим Джаванрух ("Гръцката лодка"), Масуд Карани ("Пръстенът") и Мохамад Ахмади ("Вратата")
В ролите: Хосеин Панахи, Атефех Разави ("Гръцката лодка"), Хафез Пакдел ("Пръстенът"), Мохамад Бабхан, Нориех Махигиран ("Вратата")
Продуцент: Мохсен ГарибПродукция: ARP/Kish Prods
Световен разпространител: ARP Selection, ParisМохсен Махмалбаф
Актьорът /Honarpisheh/
Бойкот
Бракът на благословените
Велосипедистът
Вратата (новела от "Приказки от Киш")
Денят, в който станах жена
Изпитание за демокрацията (новела от филма "Приказки от един остров")
Имало едно време кино
Кандахар
Уличният търговец
Хляб и цвете
   
ПРИКАЗКИ ОТ КИШ
KISH TALES
GHESSE HAYE KISHИран, 1999, 72 мин, цветен

Филмът се състои от три новели: "Гръцката лодка", "Пръстенът" и "Вратата"


Награди: Кан '99 - Официална селекция

"Приказки от Киш" в началото е бил заснет като филм от шест новели, финансиран от инвеститори от о-в Киш в Персийския залив, който е свободна зона, принадлежаща на Иран. Действието на всички епизоди се развива на изоставения остров, който в древни времена е печелел от минаващите между Европа и Азия кораби. Всички епизоди имат за тема самотата. В "Гръцката лодка" жената на един магазинер е психологически повлияна от кашоните, изхвърляни от морето и използвани от съпруга й за поправка на колибата им. Заклинател (?!?) съветва мъжа да избере между кашоните и жена си. Филмът се опитва да даде мнение за конфликта между традиционните и съвременните ценности, използвайки минимално повествование. В новелата "Пръстенът" млад кюрд от село, чието семейство не може да си позволи да плати за образованието му, пристига нелегално на острова, за да си търси работа. Той живее самотно, спестявайки пари, за да купи пръстен за годеника на сестра си. Документалният стил е очевиден в тази простичка, непретенциозна история. Мохсен Махмалбаф е режисьор на заключителната новела от "Приказки от Киш", озаглавена "Вратата" и разказваща за мъж, останал само с вратата от къщата си, след като е продал цялата си покъщнина. Той обикаля безлюдния остров с дъщеря си, забулена с черен яшмак, и малко козле, а пощальонът тича да го гони, за да му даде пощата. Простичък в повествованието си, филмът е обогатен с метафоричния стил на Махмалбаф, смесващ абсурда и хумора.

    МОХСЕН МАХМАЛБАФ
MOHSEN MAKHMALBAF

Един от най-популярните и влиятелни ирански режисьори е роден през 1957 г. в беден квартал на Техеран. 15-годишен напуска училище, за да се грижи за прехраната на семейството си. Става член на терористична група, бореща се срещу режима на шаха. 17-годишен е осъден на смърт след покушение срещу полицай и само младостта му го спасява от разстрел. След като излежава пет години в затвора, е освободен в навечерието на Ислямската революция през 1979 г. След освобождаването си основава артистичното общество "Център за разпространение на ислямската мисъл", а самият той пише пиеси, есета, разкази и сценарии.
През 1981 г. режисьорът Манучер Хаганипараст снима първия му сценарий - "Обяснението", а две години по-късно и самият той дебютира като режисьор с "Покаянието на Насух". През 80-те години той пише или режисира по един филм всяка година - всеки напълно различен като стил и съдържание.Пробивът му на световните филмови фестивали става през 1986 г. с "Пътуващият търговец".
В началото на 90-те с "Време за любов" и "Вечери край река Заянде-Руд" той отново има проблеми с цензурата, която забранява двата филма.
Докато снима "Актьорът" през 1993 г., първата му съпруга изгаря при пожар в дома им, а той по-късно се жени за сестра й Марзие Мешкини. През 1996 г. с филма си "Килимът Габе" успява да пробие и на американския пазар. За Махмалбаф са правени и няколко документални филма, един от които е дело на самия Абас Киаростами и се нарича "Близък план".1983  Покаянието на Насух (Tobeh Nosuh)
1984  Две слепи очи (Do Cheshman Beesu)
1984  Отбягвайки Дявола заради Бога (Este'aze)
1986  Бойкот (Boycott)
1987  Уличният търговец (Dastforough)
1989  Велосипедистът (Bicycleran)
1989  Бракът на благословените (Arousi-ye Khouban)
1990  Време за любов (Nobat e asheghi)
1991  Вечери край река Заянде-Руд (Shabhaye Zayendeh-Rood)
1992  Имало едно време кино (Nassereddin Shah, Actor-e Cinema)
1993  Актьорът (Honarpisheh)
1995  Здравей, кино (Salaam Cinema)
1996  Килимът Габе (Gabbeh)
1996  Хляб и цвете (Nun va Goldoon)
1998  Мълчанието (Sokhout)
1999  Приказки от Киш (Ghesse Haye Kish) - новелата "Вратата" (segment "The Door")
2000  Приказки от един остров (Tales of an Island) - новелата "Изпитание за демокрацията" (segment "Testing Democracy")
2001  Кандахар (Safar e Ghandehar)

 
                 
 
   © 2002 продуцентска къща "Арт Фест"