Фестивал 2002 Филмите Прожекции Новини Отзиви Гости Галерия Преса Съорганизатори За нас
Официален Сайт на 6. Международен София Филм Фест
 
  4.04, четвъртък - 20.30, ЛюмиерРежисьор: Марзиех Мешкини
Сценарий: Мохсен Махмалбаф
Диалози: Марзиех Мешкини
Оператори: Ебрахим Гафори и Мохамад Ахмади
Музика: Ахмад Реза Дарвиш
В ролите: Фатемех Чераг Ахар, Шабнам Толуи, Азизех Седиги
Продуцент: Мохсен МахмалбафПродукция: Makhmalbaf Film House
Световен разпространител: Makhmalbaf Film House, TehranМохсен Махмалбаф
Актьорът /Honarpisheh/
Бойкот
Бракът на благословените
Велосипедистът
Вратата (новела от "Приказки от Киш")
Денят, в който станах жена
Изпитание за демокрацията (новела от филма "Приказки от един остров")
Имало едно време кино
Кандахар
Уличният търговец
Хляб и цвете
   
ДЕНЯТ, В КОЙТО СТАНАХ ЖЕНА
ROOZI KHE ZAN SHODAM
THE DAY I BECAME A WOMANИран, 2000, 78 мин, цветен


Награди: Венеция 2000 - Наградата на ЮНЕСКО
Солун 2000 - Награда за режисура
Чикаго 2000 - "Сребърен Хюго" за дебютРежисиран от Марзиех Мешкини - съпруга на известния ирански режисьор Мохсен Махмалбаф, филмът разказва три преплитащи се истории на жени, които се борят за правата си в родната си страна - както млади, така и възрастни. Първата новела, озаглавена "Хава", е за момиченце и утрото на 9-ия му рожден ден. Въпреки желанието му да излезе, то е принудено да си остане вкъщи и да не види най-добрия си приятел, който я вика да играят, защото майка й и баба й заявяват, че тя вече е жена. Научавайки, че е родено на обяд, момиченцето моли само за още един час, в който да прави каквото си иска и да бъде момиче за последен път. Втората новела, озаглавена "Аху", разказва за млада жена, преследвана на кон от строгия си съпруг, от когото се спасява на велосипед насред женско колоездачно състезание. Не след дълго в преследването се впускат роднините на съпруга й и нейните близки и тя трябва бързо да вземе решение дали да се върне към семейния живот, или не. Последната новела, озаглавен "Хура", разказва за старица, която с помощта на момче и приятелите му тръгва на пазар, възнамерявайки да си купи всичко, за което е мечтала през живота си.

Пламенно заклеймяване на социалното потисничество над жените в съвременен Иран, "Денят, в който станах жена" на Марзиех Мешкини подхожда съвсем директно към темата, която дълго време беше табу в родината й и която е разглеждана и от други ирански режисьорки, но никога досега толкова прямо. Използвайки ярки визуални образи и алегорично повествование, Мешкини представя личния си поглед по начин, който прави съпричастни всички жени (а несъмнено и много мъже). Съпруга и ученичка на режисьора Мохсен Махмалбаф (който е продуцент и сценарист на филма), както и първи асистент-режисьор във филмите на Самира Махмалбаф, тя е новата звезда в семейния център за таланти - филмова къща "Махмалбаф".

Дебора Йънг, Върайъти
    МАРЗИЕ МЕШКИНИ
MARZIEH MESHKINI

Иранска режисьорка, родена през 1969 г. в Техеран. Учи кино във Филмовото училище на Мохсен Махмалбаф от 1996 до 2001 г. Била е асистент-режисьорка на два от филмите на съпруга си Мохсен Махмалбаф и на двата филма на Самира Махмалбаф.2000 Денят, в който станах жена (Roozi khe zan shodam)

 
                 
 
   © 2002 продуцентска къща "Арт Фест"