Фестивал 2002 Филмите Прожекции Новини Отзиви Гости Галерия Преса Съорганизатори За нас
Официален Сайт на 6. Международен София Филм Фест
 
  30.03, събота - 18.30, ЛюмиерРежисьор: Мохсен Махмалбаф
Сценарий: Мохсен Махмалбаф
Оператори: Хомаюн Пиевар, Мердад Фахими и Али Реза Зариндаст
Монтаж: Мохсен Махмалбаф
Музика: Маджид Ентезами
В ролите: Зохрех Сармади, Есмаил Солтанян, Бехзад Бехзадпур, Мортеза ЗарабиПродукция: Art Bureau of the Organization for the Propaganda of Islamic ThoughtМохсен Махмалбаф
Актьорът /Honarpisheh/
Бойкот
Бракът на благословените
Велосипедистът
Вратата (новела от "Приказки от Киш")
Денят, в който станах жена
Изпитание за демокрацията (новела от филма "Приказки от един остров")
Имало едно време кино
Кандахар
Уличният търговец
Хляб и цвете
   
УЛИЧНИЯТ ТЪРГОВЕЦ
DASTFOROUGH
THE PEDDLERИран, 1987, 90 мин, цветен


Първата новела - "Щастливото дете", е заснета по разказ на Алберто Моравия. Бедна семейна двойка, разтревожена за бъдещето на дъщеря си, се опитва да намери осиновители за малкото си момиченце. Във втората - "Раждането на една стара жена", мъж с диагностицирана душевна нестабилност се опитва да се грижи за старата си майка. Третата част - "Уличният търговец", разказва за мъж, който става свидетел на мафиотско убийство. Впоследствие той непрекъснато е измъчван от видения за бандата, която се опитва да го убие.

Въпреки тягостно звучащия си сюжет и трите епизода притежават деликатен хумор и ярка окраска. Махмалбаф от време на време изпада в претенциозност, но демонстрира отлични умения - особено в последната част, където престрелките почти достигат нивото на американски гангстерски филм.

Върайъти
    МОХСЕН МАХМАЛБАФ
MOHSEN MAKHMALBAF

Един от най-популярните и влиятелни ирански режисьори е роден през 1957 г. в беден квартал на Техеран. 15-годишен напуска училище, за да се грижи за прехраната на семейството си. Става член на терористична група, бореща се срещу режима на шаха. 17-годишен е осъден на смърт след покушение срещу полицай и само младостта му го спасява от разстрел. След като излежава пет години в затвора, е освободен в навечерието на Ислямската революция през 1979 г. След освобождаването си основава артистичното общество "Център за разпространение на ислямската мисъл", а самият той пише пиеси, есета, разкази и сценарии.
През 1981 г. режисьорът Манучер Хаганипараст снима първия му сценарий - "Обяснението", а две години по-късно и самият той дебютира като режисьор с "Покаянието на Насух". През 80-те години той пише или режисира по един филм всяка година - всеки напълно различен като стил и съдържание.Пробивът му на световните филмови фестивали става през 1986 г. с "Пътуващият търговец".
В началото на 90-те с "Време за любов" и "Вечери край река Заянде-Руд" той отново има проблеми с цензурата, която забранява двата филма.
Докато снима "Актьорът" през 1993 г., първата му съпруга изгаря при пожар в дома им, а той по-късно се жени за сестра й Марзие Мешкини. През 1996 г. с филма си "Килимът Габе" успява да пробие и на американския пазар. За Махмалбаф са правени и няколко документални филма, един от които е дело на самия Абас Киаростами и се нарича "Близък план".1983  Покаянието на Насух (Tobeh Nosuh)
1984  Две слепи очи (Do Cheshman Beesu)
1984  Отбягвайки Дявола заради Бога (Este'aze)
1986  Бойкот (Boycott)
1987  Уличният търговец (Dastforough)
1989  Велосипедистът (Bicycleran)
1989  Бракът на благословените (Arousi-ye Khouban)
1990  Време за любов (Nobat e asheghi)
1991  Вечери край река Заянде-Руд (Shabhaye Zayendeh-Rood)
1992  Имало едно време кино (Nassereddin Shah, Actor-e Cinema)
1993  Актьорът (Honarpisheh)
1995  Здравей, кино (Salaam Cinema)
1996  Килимът Габе (Gabbeh)
1996  Хляб и цвете (Nun va Goldoon)
1998  Мълчанието (Sokhout)
1999  Приказки от Киш (Ghesse Haye Kish) - новелата "Вратата" (segment "The Door")
2000  Приказки от един остров (Tales of an Island) - новелата "Изпитание за демокрацията" (segment "Testing Democracy")
2001  Кандахар (Safar e Ghandehar)

 
                 
 
   © 2002 продуцентска къща "Арт Фест"